2. europski dan

2. Europski dan vune

9. travnja 2022. u organizaciji EWE, obilježit će se 2. europski dan vune. Događaj će se održati putem digitalnih platformi.

Međunarodna udruga European Wool Exchange (EWE) osnovana je s ciljem unaprijeđenja međusobne koordinacije udruga i skupina u Europi koje zanima kružno gospodarstvo vune i njezin povratak u naše društvo. Više od 100 milijuna ovaca koje sada pasu u Europi, uzgajaju se zajedno sa svojom janjadi kako bi proizvodili sir i mlijeko za domove i restorane. Međutim, svaka od njih prirodno proizvede oko 1,5 kg vune godišnje, a u proljeće se mora ošišati radi dobrobiti životinja kako ne bi patila od ljetnih vrućina. Ošišana vuna se baca i stvara ogroman ekološki problem. Upravo obilježavanjem Europskog dana vune pokušava se skrenuti pažnja na taj veliki problem i mogućnosti rješavanja toga problema. Ujedno se daje osvrt na sve dobrobiti vune i mogućnosti njezina iskorištavanja.

Tema za 2. europski dan vune

Tema ovogodišnje manifestacije je dobrobit vune za zdravlje i društvenu koheziju. EWE sa zadovoljstvom objavljuje da će organizirati 2. Europski dan vune 9. travnja 2022. godine. Predstaviti će se mnoge udruge, organizacije i opg-i diljem Europe. Svatko sa svojim programom iskorištavanja vune. Možda i vi pronađete inspiraciju za neki novi projekt.

Pogledajte cijeli program i raspored predavanja

Europska vuna se koristi u mnogim programima kako bi poboljšala kvalitetu života svih generacija. Pletenje vune nas čini manje anksioznima. Okretnim i brzim pokretima ruku održava se naš um budnim. Terapijsko pletenje je upotreba pletiva ili heklanja kao podrška bolesnima. Rukotvorine volontera koji pletu griju život potrebitima, siromašnima i samima. Vuna je izvrstan alat solidarnosti. Izrada rukavića koju je u hrvatskoj pokrenula udruga Ozana kroz projekt Isprepletimo ruke za oboljele od Alzheimerove bolesti pokazala je sve dobrobiti pletenja za cijelu zajednicu. Upravo zato posebno mjesto ovogodišnje manifestacije biti zauzet će Ozanini rukavići.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli EWE Foundation (@ewe_foundation__)

Pratimo događaj zajedno!