didakticka dekica

Didaktička dekica

Didaktička dekica

Didaktička dekica bila je moja opsesija tijekom trudnoće.  Toliko sam bila opčinjena njome da sam ju morala kupiti i prije poroda. Naravno, moja kći je bila apsolutno nezainteresirana. Nakon petnaest godina moja draga Sandra iz Štrikeraj cafe-a mi je poslala upit bi li željela sudjelovati u projektu izrada senzoričkih tapiserija. Na prvu nisam bila sigurna što želi, ali Sandra kao prava profesionalka mi je dala sve upute i naravno tada sam shvatila, to je to. Ja sam to nekada masno platila, a mogla sam izraditi sama i to sa puno prihvatljivijim materijalom. Ukoliko volite heklati ili plesti i sami možete izrađivati didaktičke igračke. Napokon možete izrađivati sve što poželite i spojiti u smislenu cjelinu.

Što je didaktička dekica ( senzorička tapiserija )?

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cara Garcia (@lesmadelainesfr)


Didaktičke dekice pomažu djeci, ali i odraslima. Svrha im je jednaka. Djeci pomaži pri razvoju motorike i baratanju samim igračkama, ali i vježbanju moždanih vijuga. Neke dekice su orijentirane učenju specifičnih stvari ( abeceda, brojevi, životinje, godišnja doba) dok su neke više namijenjene razvoju fine motorike. Isto je i kod odraslih oboljelih od demencija. Dekice im pomažu kod povrata motorike, učenju zaboravljenih pojmova, a one tematske da se prisjete raznih događaja i krajolika.

Senzorička tapiserija Štrikeraj café

Želite li se priključiti Štrikeraj cafe-u pri izradi senzoričkih tapiserija ovdje vam se nalaze kratke upute za izradu istih.
TEMA: poželjno je da tapiserija ima prepoznatljivu temu i motive, jer će se koristiti u zajedničkom radu terapeuta i pacijenata i služiti će kao osnova za razgovor, imenovanje, prisjećanje i prepričavanje svega što ima veze s temom ili razgovor odvede u nekom smjeru .
DIMENZIJE: ova je senzorička tapiserija dimenzija 50×50 cm. To je neka okvirna vrijednost, ne mora biti točna i precizna, ali molim nemojte raditi puno veću ili puno manju. Ne mora nužno biti kvadratnog oblika, može i pravokutnik a može i krug 🙂
TEHNIKA podloge: pri izradi podloge budite kreativni, možete je izraditi iz jednog ili sastaviti je od više dijelova. Možete plesti, kukičati, možete koristiti tkaninu, krzno, kožu… Štogod vam odgovara. Neka na dodir bude ugodno i mekano.
UKRASI: heklani, pleteni, šivani, drveni, zatvarači, gumbi, perle… Za razliku od rukavića ovdje možete koristiti i druge aplikacije osim pletenih i kukičanih. Tapiserija nije za pojedinačnu upotrebu nego za grupni rad što znači stalni nadzor. Bez obzira na to, svi ukrasi moraju biti dobro pričvršćeni i sigurni.
Tapiserija treba biti INTERAKTIVNA i poticajna, sakriveni džepići, dijelovi koji se mogu pomicati isl. Ukoliko nemate ideja što i kako, stavite u pretraživač “quiet crochet book” i najveći će vam problem postati što odabrati i izraditi a što izostaviti…
Rok za senzoričke tapiserije je početak rujna. Biti će izložene u galeriji Klinike za psihijatriju Vrapče tijekom mjeseca svjesnosti o Alzheimeru i drugim demencijama.

Ako se želite oprobati u izradi nekog drugog senzoričkog pomagala, vaša je inicijativa dobrodošla. Veseliti će nas i memory i domino i loptice i čovječe…
Jedva čekamo da vidimo vaše radove, a inspiraciju potražite na našem YouTube kanalu