Alpaka vuna s Alpaka Ranča Slovenija

Alpaka vuna s Alpaka Ranča Slovenija, zvuči nevjerojatno, ali istinito je. Osim što imamo predivne primjere od Poljoprivredne Zadruge Otok Krk koji sakupljaju ovčju vunu, a potom nam ju vračaju u obliku pređe. Sličnu priču imamo i u susjednoj nam Sloveniji. Samo ovoga puta ne radi se o ovcama već o alpakama.

Alpaka Ranč Slovenija

Alpaka Ranč Slovenija smješten je u malom mjestu Poljčane nekoliko kilometara udaljen od Maribora. Sama priča je počela 2019. godine kada su se vlasnici odlučili za uvoz pet alpaka iz Njemačke. Zbog želje za sve većim brojem alpaka kupili su još i mužjaka i sada ih ima ukupno na ranču 20. Kako su alpake vrlo umiljate životinje, koje izuzetno vole djecu spontano je došlo do turističkog razgledavanja. Pošto su na ranču samo dvije osobe koje brinu o svemu ture razgledavanja se odvijaju putem rezervacija. Može se doći, upoznati preslatke alpake putem programa koji traje 1,5 do 2 sata. Tijekom razgledavanja održavaju se i radionice filcanja iz dlake alpaka. Tko želi napravi si suvenir i ponese ga sa sobom doma. Alpake su na ovome ranču kućni ljubimci.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Alpaka ranč Slovenija (@alpakarancslovenija)

Vuna alpake

Kako je dlaka alpake iznimne kvalitete, ne bode, pet puta više zadržava toplinu od ovčje vune te je hipoalergena odlučili su ju iskoristiti. Ideja o izradi pređe došla je prošle godine. Prvi pokušaji bili su ručno predenje putem vretena. Od napravljene pređe ispleteni su i prvi radovi iz 100% alpakine dlake. To su kape, šalovi i trake za glavu. Pošto je sam proces izrade vrlo zahtjevan finalni proizvod je skup. Zato su se odlučili stupiti u kontakt s Apukuntur proizvođačem pređe.

alpacaranc

Sada vunu alpaka šalju u proizvodnju u Njemačku, a oni im vrate gotovo pređu za prodaju. Pređa je u ponudi samo prirodnih boja.

Karakteristike pređe

Materijal: 100 % alpaka vuna (baby alpaca)

Održavanje: pogodna za hladno ručno pranje sredstvima za vunu.

Preporučena veličina igle: 4 – 4,5 mm

Težina: 1 klupko 50 grama

Certifikat: Ekotex Class 1

alpaca vuna

Izraz Baby alpaka ne znači da je pređa izrađena od beba alpaka. To znači samo o tome da je jako meka i kvalitetna, ne grebe te je pogodna i za najmanju djecu.

Vunu možete kupiti na web stranici Alpakarancslovenija.