bojanje vune

Bojanje vune prirodnim bojama

Bojanje vune prirodnim bojama veliki je izazov za svaku pletilju. Sama sreća kada se nabavi domaća vuna je neopisiva, ali na žalost boja nam uvijek ne odgovara. Prirodnu vunu staviti u kemikaliju bio bi stvarno grijeh. Na svu sreću postoje mnogi načini kako to napraviti na prirodan način. Gospođa Novoselić iz Ethno tekstila bila je jako draga i rado podjelila tehniku kako to ona radi. S obzirom da sam imala priliku vidjeti vunu iz prve ruke mogu slobodno reći da izgleda vrlo lijepo i prirodno. Vunu možete bojati odmah nakon čijanja radite li cijeli postupak sami ili možete bojati već ispredenu. Samo pravi znalci dobiti će željenu nijansu od prve. Mi ćemo morati metodom pokušaja i pogrešaka. Vuna se boji biljkama. Gospođa Novoselić koristi kupinu, maslačak, crveni luk, list oraha, stari orah, zeleni orah, koprivu, bazgu, dud, kupinu, kurkumu…

bojanje vune 2

Koje biljke odabrati

Ovisno o boji koju želite dobiti koristiti ćete odgovarajuću biljku ili začin.

Žuta: latice suncokreta, maslačka, nevena, podbjela, kurkuma, kora naranče i limuna.

Zelena: špinat, list koprive, list breskve, list oraha.

Smeđa: korijen maslačka, kora hrasta, ljuska oraha, jaki crni čaj.

Ružičasta: bobičasto voće, trešnje, latice crvene ruže.

Bordo: borovnica, kora crvenog luka, crveni kupus.

Plava: crveni kupus, crveni dud, crno grožđe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pletenje.net (@pletenjenet)

 

Upute za bojanje vune prirodnim bojama

Posebno trebate pripremiti vunu za bojenje, a posebno samu boju.

Da bi se boja bolje primila vunu prvo trebate staviti u mješavinu vode i alkoholnog octa da odstoji nekih sat vremena. Tek tada je spremna za bojanje. Na 3 litre vode stavite 1 litru alkoholnog octa.

Pripremite boju tako što ćete 100 grama biljke staviti na litru vode i kuhati 45 minuta. Za jaču nijansu stavite više biljke. Procjedite i ohladite. U hladnu otopinu stavite vunu i neka na suncu odstoji 45 minuta do sat vremena. Ostaviti vunu da se ohladi, a zatim ju trebate isprati i osušiti u hladu.

Kada se vuna osuši spremna je za pletenje.

Želite li pročitati više o bojenju vune i biljkama koje su se nekada koristile svakako pročitajte tekst O bojenju vune travama” – F.D. Marušića.