CRO hobice

CRO hobice za Palčiće

Osim što heklanje ima smirujući učinak na osobe koje se njime bave liječnici u Danskoj otkrili su da su prijevremeno rođene bebe koje su u svojim prvim danima uz sebe imale heklane hobotnice poboljšale svoje disanje, imale dobru razinu kisika u krvi tj. ukupno zdravstveno stanje im se poboljšalo.

Nedonoščad prve dane života najčešće provodi u inkubatoru, ručicama se omotaju oko krakova i umire se.

CRO hobice 1

Grupa CRO hobice za Palčiće

Dvije zaljubljenice u heklanje Nataša Gidija iz Zagreba i Željka Hojsak iz Varaždina uz tehničku podršku Martine Radović povezale su se putem Facebooka, osnovale grupu CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu) koju možete pronaći na linku https://www.facebook.com/groups/151334228785119/ te krenule u akciju. Grupa danas ima više od 3500 članica. Prvo su poslale mail Ministarstvu zdravstva s pitanjem žele li ih podržati da svim zainteresiranim bolnicama besplatno naprave i pošalju hobotnice za njihove pacijente. Oni su proslijedili mail bolnicama i tako su se bolnice počele javljati. Danas opskrbljuju 23 bolnice diljem Hrvatske.

Žene diljem Hrvatske odlučile su se pridružiti toj hvale vrijednoj akciji.

Do sada je preko 100 žena bilo uključeno u izradu hobica, a aktivnih članica koje kontinuirano izrađuju hobotnice od prvog dana ima 30. Postoje točne i detaljne upute za izradu hobotnica koje se moraju poštovati. Hobotnice su visoke desetak centimetara, rađene od pamučnog konca s antialergijskim punilom i krakovima koji se mogu razvući. Krakovi imitiraju pupčanu vrpcu te pružaju utjehu i potporu.U bolnici se steriliziraju.

CRO hobice 2

Gotove hobotnice šalju se Nataši i Željki koje ih zatim pregledaju. Samo one koje su dobre i zadovoljavaju standarde operu se i posuše u sušilici. Nakon sušenja se pošalju na adrese bolnica koje su ih tražile. Kako bi se što više uštedjelo na poštarini u bolnice u Zagrebu Nataša nosi osobno.

Tko god želi može se priključiti u izradi hobica, doniranju materijala ili širenju vijesti o izradi istih. Novčana sredstva isto su dobro došla kako bi se mogao kupiti materijal za izradu hobotnica te podmiriti poštarina.