ETNO CENTAR

Etnološki centar baranjske baštine

U potrazi za radionicom pletenja baranjskih čarapka naišla sam na Etnološki centar baranjske baštine. Ljubazna voditeljica centra odmah me uputila na gospođe koje izrađuju baranjske čarapke, ali i predložila da posjetim centar. Kako sam zaljubljenik u Baranju i njene prirodne ljepote, odmah sam se uputila u obilazak. Već sam dolazak do Belog Manastira me oduševio. Nepregledna polja, zlatne ravnice, mnoštvo divljači koje možete vidjeti putem, farme domaćih životinja. Među njima naravno meni i najzanimljivije farme ovaca. Mještani vas rado prime i dozvole da uđete u njihova dvorišta, slikate ako što želite. Svi su vrlo ljubazni i susretljivi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pletenje.net (@pletenjenet)

Etnološki centar baranjske baštine nalazi se u samom Belom Manastiru. Već na prvu vidite da su to pravi čuvari tradicije. Na području Etnološkog centra izložena su vrijedna barokna etnološka blaga. U vanjskom dijelu nalazi se paviljon sa pozornicom na kojoj se često održavaju koncerti i drugi kulturni događaji.

Ljubitelji ručnoga rada ovdje mogu uživati. Bilo da se radi o pletenju, heklanju ili vezu radova je koliko vam srce želi. Osim baranjskih čarapka koji su mi i bile glavni motiv obilaska možete vidjeti predivan baranjski šokački vez. Ministarstvo kulture i medija na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ” Umijeće izrade starih baranjskih šokačkih vezova “ uvrstilo je u zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

Moj obilazak Baranje tu nije završio. Imala sam priliku sudjelovati na radionici izrade baranjskih čarapka u predivnom selu Gajići. Dvije divne gospođe Eva Kosotlić i Eva Balatinac su me primile i poučile. Bila sam presretna što sam naučila plesti jedan predivan tradicionalni rad kao što su čarapke. Sada mogu nadopuniti i primijeniti nove tehnike pletenja koje sam naučila.