heklanje mandala

Heklanje mandala

Heklanje je vještina koja je poznata od davnina te je rasprostranjena po svim kulturama i svim krajevima svijeta. Ono poboljšava koncentraciju, smanjuje razinu stresa, povećava motoričke sposobnosti, razvija strpljenje i ustrajnost. Ustvari heklanje je meditacija. Baš zbog svih tih karakteristika heklanje se ponovno vraća kao neizostavna tehnika kojom upotpunjujemo našu svakodnevicu. Heklati možemo predmete za osobnu uporabu, a možemo mu pristupiti i čisto terapijski. Terapiju heklanjem preporučuju i mnogi ugledni psihoterapeuti. Najbolji terapijski učinak imat ćete odlučite li se za heklanje mandala.

Mandale su energetske slike koje na simboličan način predstavljaju cjelovitost svemira i čovjekove psihe. Mandala na sanskrtu znači „cijeli svijet“ ili „magični krug“. Predstavljaju cjelovitost, jedinstvo i sklad. Simbol su duhovnosti.

Svojim kružnim oblikom mandala ima moć koja joj omogućuje da relaksira, te pomogne u izražavanju kreativnosti. Ona je osnovni uzorak koji se pojavljuje u prirodi, te ima mnogo značenja. Mandale su svuda oko nas. Pogledajte paukovu mrežu, cvijeće, planet Zemlju ili bakin stari heklani tabletić. Želite li malo više proučiti značenje mandala možete na linku https://atma.hr/znacenje-mandale/ .

Želite li isprobati heklati mandale mi ćemo vam pomoći.

klupka - heklanje mandala

Heklanje mandala

Potreban vam je konac za heklanje u raznim bojama te kukica. Ako ste vješti u heklanju onda možete uzeti shemu bilo kojeg heklanog okruglog tabletića i svaki krug mijenjati boju po želji. Neke od besplatnih shema možete pronaći na https://www.diycraftsy.com/60-free-crochet-mandala-patterns/ , a možete se okušati i u kreiranju vlastite mandale. Boje s kojima ćete radite prilagodite sebi. Pokažite svoju kreativnost. Slobodno se izrazite. Korištenje boja ima iscjeljujuće iskustvo. Plava boja djeluje umirujuće, zelena balansira emocije, žuta pomaže u razvoju. Vedre boje pojačavaju budnost te podižu razinu energij e, a ljubičasta je korisna u liječenju nervoze i emocionalnih poremećaja. Ili jednostavno koristite boje koje najviše volite.

Ako ste početnik u heklanju dovoljno je da znate kako se radi osnovni lančić, te niski poluvisoki i visoki štapić. Ako ne znate ili se samo trebate prisjetiti na našem portalu i YouTube kanalu imate sve tehnike detaljno opisane.

Pratite naše video upute korak po korak te isheklajte svoju prvu mandalu.

Pisane upute možete pronaći na https://pletenje.net/izrada_predmeta_hekl/mandala/