igle za pletenje

Igle za pletenje

Igle za pletenje dolaze u različitim vrstama koje se međusobno razlikuju prema finoći, dužini i izradi od različitih materijala.

Ravne igle se upotrebljavaju u parovima. Imaju vrh na jednom i glavicu na drugom kraju. S njima pletemo tako da očice prebacujemo s jedne na drugu iglu, a kada dođemo do kraja reda pletivo okrećemo i pletemo ponovo. Tako da jedan red pletemo s prednje, a drugi red sa stražnje strane. Zbog glavice na drugom kraju očice nam ne mogu ispasti.

Igle s dva vrha naći ćemo u kompletu od četiri ili pet komada. Prilikom pletenja pletivo ne okrećemo nego uvijek pletemo s iste strane. Imaju vrh s oba dvije strane tako da treba biti pažljiv pri pletenju jer očice lako možemo ispustiti. Koriste se kod kružnog pletenja najčešće kod pletenja čarapa ili rukavica.

Kružne igle sastoje se od para igala sastavljenih fleksibilnom najlonskom žicom. Imaju vrh na svakome kraju. Možemo ih koristiti za ravno i za kružno pletenje. Zbog fleksibilne žice najjednostavnije su za pletenje velikih predmeta.

Materijal od kojih su igle za pletenje napravljene može biti aluminij, plastika ili drvo (bambus), svaki materijal ima svoje određene karakteristike.

Aluminijske igle za pletenje su čvršće, manje savitljive, hladne na dodir, ali im je površina glatka i pletivo lakše kliže po njima. Od plastike i bambusa su mekše, savitljivije i tople na dodir. Svatko bira igle prema svojim potrebama i preferencijama koje mu najbolje odgovaraju.

Vrh igle može biti tup, ali i oštar. Finoća igle određuje se prema njezinu promjeru.

Postoje tri standardne dužine igala od 25, 30 i 35 cm. Dužina igala ovisi o broju očica koje koristimo pri pletenju. Ukoliko je pletivo jako dugačko jednostavnije je uzeti kružne igle.

Pretplatite se na naš Youtube kanal i pogledajte naše video upute.