Amigurumi jež - naslovnica

Amigurumi jež

Amigurumi jež lijepa je igračka koju možete pokloniti svakom djetetu, ali i predivan ukras vašeg ormara. Obavezno ga izrađujte u dvije boje. Tijelo napravite u jednoj, a zatim nožice, oči i iglice u drugoj boji kako bi bolje došao do izražaja. Za tijelo uzmite onu boju koje imate manje jer vam za iglice treba puno više vune. Oči možete izvesti, ali i zalijepiti već kupovne.

Amigurumi je umjetnost pletenja ili heklanja “punjenih” igračaka koja potiče iz Japana. S obzirom da se igračke pune, veoma je važno da rad bude gust kako se ne bi vidjelo punjenje iznutra. Zato se obično amigurumi rade heklanjem i to heklanjem niskog štapića.

Danas ove jako popularne igračke, kako zbog svog prelijepog izgleda i korištenja materijala koji ne ugrožavaju zdravlje djece, čine nezaobilazan poklon za mališane. Sve je veći broj kreativaca koji ih kreiraju, a i onih koji planiraju započinjanje ove sigurno zabavne i kreativne tehnike stvaranja igračaka. Stoga smo odlučili vas uputiti na još par korisnih linkova ruske zajednice kreativaca.

 

Za bolje razumjevanje posjetite naš Youtube kanal ili naučite heklani neki drugi predmet uz naše upute.

1. Korak

Napravite lančić od šest očica i poluštapićem spojite u krug. Prvi krug podignite jedan lančić i napravite šest niskih štapića u središte kruga. Krug spojite poluštapićem. U drugom krugu podignite jedan lančić, a zatim u svaku očicu napravite po dva niska štapića. Krug spojite poluštapićem. Sada u drugom krugu imate dvanaest niskih štapića. U trećem krugu opet podignite jedan lančić i u svaku očicu uradite po dva niska štapića. Krug spojite poluštapićem. Imate 24 niska štapića u krugu.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Napravite jedan lančić. U svaku očicu kruga radite po jedan niski štapić, a krug spojite poluštapićem. Ponavljate onoliko krugova koliko želite da vam bude ježić visok. Što su debeljuškasti to su ljepši.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sada ćete malo suziti dio kod glave tako da napravite jedan lančić, a zatim radite u prvu i drugu očicu po jedan niski štapić, a svaku treću i četvrtu očicu napravite zajedno. To radite tako da kroz treću očicu provučete kukicu, zahvatite nit i provučete. Ponovite postupak kroz četvrtu očicu, a zatim kukicom zahvatite nit i provučete kroz obje očice odjednom. Ponavljate postupak do kraja kruga. Krug spojite poluštapićem. Ponovite još dva, tri kruga.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Uzmite nit s kojom ćete raditi iglice, provucite ju kroz iglu s debelom ušicom i izvezite oči, usta i nos na gornjem dijelu rada. Oči možete napraviti od dugmeta ili kupiti kupovne.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Uzmite sadržaj kojim ćete puniti ježa (vatu, izrezane krpice, rižu u čarapi) i napunite ježa.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Vrh spojite tako da kukicu provučete kroz dvije suprotne strane očice, zahvatite nit i provučete. Ponavljate tako dok imate slobodnih očica. Akovam je tako komplicirano jednostavno završite rad i vrh prišijte iglom i zavšnom niti.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Ruke radite na sljedeći način: napravite lančić od četiri očice i poluštapićem spojite u krug. Prvi krug podignite jedan lančić i napravite šest niskih štapića u središte kruga. Krug spojite poluštapićem. U svaki sljedeći krug podignite jedan lančić i u svaku očicu napravite po jedan niski štapić. Radite dužinu koju želite. Završite s tim da završnu nit ostavite malo dužu kako biste imali za prišiti ruke. Ponovite isti postupak i za drugu ruku.
Nožice radite na sljedeći način: napravite lančić od šest očica i poluštapićem spojite u krug.Prvi krug podignite jedan lančić i napravite osam niskih štapića u središte kruga. Krug spojite poluštapićem. U svaki sljedeći krug podignite jedan lančić i u svaku očicu napravite po jedan niski štapić. Radite dužinu koju želite. Završite te završnu nit ostavite malo dužu kako biste nožice mogli prišiti za tijelo. Ponovite isti postupak i za drugu nožicu.
Provucite završnu nit kroz iglu i prišijte dijelove na tijelo ježa.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Izrežite niti u trakice duljine desetak centimetara. Po dvije trakice presavinite preko kukice ii provucite kroz očice te pritegnite. Tako ispunite cijela leđa. Neka iglice budu gusto i ravnomjerno raspoređene. Trebat ćete za leđa dosta vune. Na kraju iglice podrežite na odgovarajuću duljinu.

Klikni za veću sliku