bolero - naslovnica

Bolero

Bolero je vjerojatno prvo što ćete isheklati. Nakon kapa i šalova on je najčešći heklani rad. Praktičan je i svima dobro stoji. Pogodan je za početnike u heklanju, ne zahtjeva dodatne vještine. Vole ga mali, ali i oni puno stariji. Radi se pravokutnik koji se poslije iglom za šivanje spoji. Ovisno o materijalu i uzorku može biti svečani, ali i sportski odjevni predmet. Uzorak s kojim ćete raditi možete izabrati na našoj stranici https://pletenje.net/mustre-i-uzorci/ . Ako ga radite s debelom vunom i debelom kukicom bit će gotov za tren, pogotovo radite li ga visokim štapićima. Oni elegantniji zahtijevaju više truda. Na isti način možete isplesti bolero. Imate zimske verzije, ali i ljetne. Kukičate li ga s tankim koncem i čipkastim uzorkom imat ćete svečani komad garderobe.

Materijal za izradu

Potrebno vam je 300 grama vune, kukica, igla sa tupim vrhom i škarice. Ja sam radila jednostavan bolero isključivo visokim štapićima. Radila sam s ogromnim klupkom vune koji sam kupila u prodavaonici http://www.kik.hr/ i kukicom broj 5.

Video: heklani bolero

Ako niste sigurni kako napraviti bolero pogledajte video iz priloga. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal. Gotove radove objavite na društvenim mrežama i ne zaboravite staviti #pletenjenet.

1. Korak

Napravite početnu omču, a zatim radite lančiće sve dok vam dužina lanca ne bude 1m. Ovisno o veličini bolera koji radite može ići do 1,30 m.
Svaki red radite isto: podignete tri lančića, a zatim u svaku očicu radite po jedan visoki štapić. Visoki štapić radite tako što omotate nit oko kukice, kukicu provučete kroz očicu, zahvatite nit i provučete ( sada imate tri očice na kukici). Zahvatite nit i provučete kroz prve dvije očice na kukici. Zahvatite nit i provučete kroz preostale dvije očice.
Podizat ćete redove sve dok vam visina rada ne bude 75 do 95 cm. Opet ovisno o željenoj veličini.
Ja sam radila bolero S veličine tako da su mi dimenzije bile širina 1,05 m i visina 80 cm.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Izradom visokih štapića svaki red imate uzorak kao na slici.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Kada ste došli do željene visine završite. Rad vam je sada skoro pa gotov. Potrebno je da ga presavinete kao na slici. Sada će vam visina biti širina bolera.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Uzmite krojački metar i od dijela gdje se nalazi preklop izmjerite 15-20 cm. Označite ga trakicom. To vam je otvor za ruke. Rad ćete spajati od tog označenog dijela do dna. Isti postupak napravite i sa suprotne strane.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Preklopljeni dio možete spojiti iglom ili kukicom. Ja sam spajala kukicom i to poluštapićima.
Provucite kukicu kroz oba dijela na mjestu koje ste označili. Napravite početnu omču i provucite ju. Zahvatite nit i provucite. Tako ste nit pričvrstili za rad. Sada provucite kukicu kroz očice oba dijela, zahvatite nit i provucite kroz očicu na kukicu. Ponavljajte do dna rada. Dolje završite i ponovite postupak sa druge strane.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Kada spojite obje strane, niti koje vam vise ušijte. Okrenite rad i možete ga nositi.

Klikni za veću sliku