dekica

Dekica

Imate li dosta vune, volite li projekte koji nisu zahtjevni, dekica je odličan izbor za vas. Dekice su anti stres projekti koji na kraju najviše koristite. Odlazak u prirodu gotovo je nezamisliv bez dekice. Čak i za malo dužu šetnju dekice su pogodne. Nije uvijek u blizini klupica za odmor. Ova dekica zahtjeva malo vještine na početku rada, ali poslije je jednostavna za izradu. Tijekom cijelog rada izmjenjujete nekoliko boja. Heklana deka na kvadratiće u stranoj literaturi se nalazi pod nazivom Gingham blanket . Pod Gingham izrazom misli se na uzorak na kockice koji se sastoji od dvije boje. Crveno – bijele ili plavo – bijele ili pak zeleno – bijele. Nekada su bili takvi stolnjaci, kuhinjske krpe ili pak male zavjesice. Posebnost ove dekice što se radi iz jednog dijela, nema naknadnog spajanja kvadratića. Najbolje je koristiti dvije boje. Ja sam koristila bijelu i crvenu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)

Materijal

Za izradu trebate crvene vune 200 grama i bijele vune 200 grama, odgovarajuću kukicu i škarice. Vi možete uzeti i neku drugu kombinaciju boja. Plavo bijela je isto jako lijepa.

Video: dekica

Za lakšu izradu možete pogledati i video upute iz priloga. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Uzmite prvu boju. Ja sam počela sa bijelom. Napravite početnu omču i 100 očica u lančić.
Raditi ću pet kvadratića u redu. Za svaki mi treba dvadeset očica.
Ovisno o veličini deke i broju kvadratića birate broj početnih očica.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Na početku reda podignite dvije očice u lančić, a zatim u svaku očicu radite po jedan poluvisoki štapić. Znači omotajte nit oko kukice, provucite kukicu kroz očicu, zahvatite nit i provucite. Sada imate tri očice na kukici. Zahvatite nit i provucite kroz sve tri očice na kukici. Ponovite 18 puta.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Na devetnaestom poluvisokom štapiću mijenjate boju. Omotajte nit oko kukice, kukicu provucite kroz očicu, zahvatite nit i provucite. Sada imate tri bijele očice na kukici. Uzmite novu boju ( crvenu), početni krak ostavite malo duži, zahvatite nit i provucite kroz sve tri očice na kukici. Bijelu nit ostavite i dalje. Crvena očica je na kukici.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Nastavljate raditi poluvisoke štapiće crvenom bojom. Cijelo vrijeme rada ćete raditi s oba klupka vune, bijelim i crvenim. Početnu nit ćete na kraju rada ušiti da se ne vidi.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada radite dvadeset crvenih poluvisokih štapića s tim da morate paziti da svaki put i bijelu nit obuhvatite. Ona vam ostaje ležati na očici kroz koju provlačite kukicu. Na zadnjem poluvisokom štapiću ćete promjeniti boju.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Svakih dvadeset očica mijenjajte boju. Ja red završavam sa bijelom bojom. Nakon predzadnje očice, crvenu nit stavite ispred rada, napravite poslijednji poluvisoki štapić samo bijelom bojom, okrenite rad, podignite dvije očice bijelom bojom i nastavite rad kao u predhodnom redu. Iznad bijelih očica, radite bijele, iznad crvenih crvene. Nit s kojom trenutno ne radite morate stalno obuhvatiti radom.
Ponovite četrnaest redi.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Nakon četrnaest redi dobili ste kvadratiće i sada je potrebno zamjeniti boje.
U petnaestom redu podignite dvije očice crvenom niti. I nastavite raditi kao do sada s tim da iznad bijelih očica radite crvene, a iznad crvenih bijele.
Postupak ponavljajte do duljine rada koji želite. Završite.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Svaki put kada vam je kluko pri kraju, niti spojite s novim klukom iste boje i ostavite krakove malo duže te ih na kraju ušite u rad da se ne vide.
Dekica je gotova.

Klikni za veću sliku