heklana bundeva naslovnica

Heklana bundeva

Bundeva je kraljica jeseni, a heklana bundeva je kraljica vaših dekoracija. Aranžiranje stola, doma ili pak štanda u jesen nezamislivo je bez bundevi. Njihovim oblicima, bojama, ali i okusima teško je odoljeti. Više o tome zašto je baš bundeva kraljica jeseni možete pročitati u članku. Mi ćemo naravno bundevu heklati. Na raspolaganju nam je cijela paleta boja. Bundeva ima zelenih, narančastih, smeđih, žutih, bijelih… Pustite mašti na volju. Ja sam kao i uvijek koristila vunu koja mi je ostala od prijašnjih radova. Napravite li ih previše poklonite ih susjednom vrtiću. Mališani će se jako obradovati. Heklana bundeva postati će hit jesenska igračka. Sam postupak izrade je vrlo jednostavan.

Materijal potreban za izradu

Potrebna vam je vuna u dvije boje. Jedna boja za tikvicu, a druga boja za peteljku, kukica za heklanje, vata ili neko drugo punilo za tikvicu, škarice i igla sa širokom ušicom. Da ne kupujete kupovno punilo za igračke poslužiti će i materijal od stare majice izrezan na trakice.

Video

Video iz priloga će vam pomoći da lakše isheklate bundevu te napravite svoju prvu jesensku dekoraciju. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

Recept: juha od bundeve

Ako do sada niste obavezno si tijekom jeseni pripremite ovu slasnu juhu od bundeve. Potrebna vam je jedna manja bundeva, luk, češnjak, papar, sol i ulje.
Sitno nasjeckajte luk i popržite na ulju. Kada je luk ispržen dodajte češnjak i na kockice izrezanu bundevu. Pržite par minuta, zatim prelijte vodom. Nek akuha 15, 20 minuta. Kada bundeve omekšaju izmiksajte štapnim mikserom. Posolite i popaprite po želji. U slast!

1. Korak

Napravite početnu omču i 20 lančića. Sada podignite jedan lančić i napravite četiri niska štapića, deset poluvisokih štapića i pet niskih štapića. Kukicu svaki put provucite samo kroz stražnju nit očice. Ponovite postupak 20 redi i završite. Radnu nit ostavite puno dužu.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Preklopite rad (tako da imate valjak) i poluštapićem spojite. Završite i radnu nit ostavite malo dužu.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Radnu nit provucite kroz iglu sa širokom ušicom i provucite ju cik - cak oko jednog kraja rada te pritegnite. Sada ste već dobrim dijelom formirali bundevu.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Bundevu napunite punilom za igračke ili krpicama koje ste priredili.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Radnu nit provucite kroz iglu sa širokom ušicom i provucite ju cik - cak oko drugog kraja rada te pritegnite. Sada je bundeva gotova. Još joj nedostaje peteljka.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Peteljku napravite u zelenoj ili pak smeđoj boji.
Napravite početnu omču i pet lančića. Podignite tri lančića i u prvu očicu napravite još dva visoka štapića. U sljedeće tri očice radite po tri visoka štapića. U zadnju očicu napravite dva visoka štapića i tri lančića. Spojite poluštapićem i peteljku prišijte za tijelo bundeve.

Klikni za veću sliku