heklana lavanda

Heklana lavanda

Heklana lavanda neodoljivo me podsjeća na ljeto i more. Ujedno mi je i najdraži cvijet. Izrada kukičanih cvjetova je jednostavna, brza, a mogućnost uporabe neograničena. Idealni su kao detalj za ukrašavanje pletenih i heklanih dekica za bebe. Tako ćete im privući pažnju da se zabave. Istražujući boje, oblike i različite materijale duže će ostati mirni. Šareni cvjetovi svojim bojama i oblicima imaju umirujući učinak. Dok čekate ideju za novi rad od ostataka materijala heklajte cvjetove. Sigurno ćete ih poslije iskoristiti. Inspiraciju boja i oblika potražite u prirodi. Nakon duge šetnje odmorite heklanjem.  Radite ih u raznim bojama i s njima ukrasite što god poželite. Ja ih volim na torbama, trakama za glavu, haljinama, platnenim vrećicama. Koristeći različite debljine vune i različite debljine kukica imat ćete lepezu različitih cvjetova. Zanimljive heklane cvjetove možete pronaći i na kanalu moje drage kolegice Zekire Djonko. Ja sam heklane lavande iskoristila kao ukras za stol na terasi.

Materijal za izradu

Potreban vam je pamučni konac u dvije boje, ljubičasti i zeleni, škarice te odgovarajuća kukica i igla sa tupim vrhom. Za rad neće otići puno materijala pa možete iskoristiti i ostatke.

Video: Heklana lavanda

Uz pomoć videa u prilogu isheklajte lavande i objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet. Za ostale radove pratite Youtube kanal Pletenje.net.

1. Korak

Rad krećemo od stabljike. Uzmite zelenu nit. Napravite početnu omču i lančić od četrdeset očica. U povratnom redu radite u svaku očicu poluštapić.
Završite stapku.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Sada izrađujete cvijet ljubičastom bojom. Napravite početnu omču. Kukicu provucite kroz vrh stabljike i zahvatite početnu omču te provucite. Zahvatite radnu nit i provucite kroz početnu omču.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Napravite dva lančića i šest visokih štapića provlačeći kukicu kroz vrh stabljike.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Preskočite tri očice i u četvrtu očicu napravite poluštapić.
Zatim podignite tri lančića i napravite šest visokih štapića u istu očicu. To vam je nova latica.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Okrenite stapku i preskočite tri očice, a u četvrtu napravite poluštapić i ponovite postupak izrade latice. Podignite tri lančića i šest visokih štapića napravite u istu očicu. Stapku opet okrenite u istom smjeru i u četvrtu očicu napravite poluštapić. Izradite proizvoljan broj latica. Završite poluštapićem u četvrtu očicu. Niti koje vam vise ušijte.

Klikni za veću sliku