heklana mašnica

Heklana mašnica

Heklana mašnica namjenjena je svim uzrastima. I mladima i onima malo starijima. Mašnice su posebno romantične. Upravo zbog toga rado ju heklam. Izrada kukičanih mašnica, cvjetova i listića je jednostavna, brza, a mogućnost uporabe neograničena. Idealni su kao detalj za ukrašavanje pletenih i heklanih dekica torbi te dekica za bebe. Tako ćete im privući pažnju da se zabave. Istražujući boje, oblike i različite materijale duže će ostati mirni. Šarenmašnice, cvjetići i neobični listovi svojim bojama i oblicima imaju umirujući učinak. Dok čekate ideju za novi rad od ostataka materijala heklajte razne ukrase. Sigurno ćete ih poslije iskoristiti. Inspiraciju boja i oblika potražite u prirodi. Nakon duge šetnje odmorite heklanjem. Radite ih u raznim bojama i s njima ukrasite što god poželite. Ja ih volim na torbama, trakama za glavu, haljinama, platnenim vrećicama. Koristeći različite debljine vune i različite debljine kukica imat ćete lepezu različitih cvjetova i listova. Zanimljive heklane radove možete pronaći i na kanalu moje drage kolegice Zekire Djonko. Ja sam heklanu mašnicu stavila na traku za glavu i gumicu za kosu.

Materijal za izradu

Potreban vam je pamučni zeleni konac, škarice te odgovarajuća kukica i igla sa tupim vrhom. Za rad neće otići puno materijala pa možete iskoristiti i ostatke.

Video: Heklana mašnica

Uz pomoć videa u prilogu isheklajte mašnicu i objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet. Za ostale radove pratite Youtube kanal Pletenje.net.

1. Korak

Napravite početnu omču, ali ju nemojte do kraja pritegnuti. Podignite četiri lančića.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Napravite pet trostrukih visokih štapića ( tri puta omotajte nit oko kukice ) provlačeći kukicu kroz središte početnog prstena.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Napravite četiri lančića i poluštapićem spojite za početni prsten.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Ponovo napravite četiri lančića i pet trostrukih visokih štapića provlačeći kukicu kroz središte početnog prstena. Napravite četiri lančića i poluštapićem spojite za početni prsten. Provucite radnu nit kroz očicu kao kad završavate rad, ali ju odrežite dosta dužu.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Dvadeset puta omotajte nit oko središta rada i iglom ušijte. Sakrijte radnu nit i rad je gotov.

Klikni za veću sliku