heklana ruža

Heklana ruža

Heklana ruža najčešći je heklani cvijet. Crvene ruže posebno su mi drage zato ih često heklam. Izrada kukičanih cvjetova je jednostavna, brza, a mogućnost uporabe neograničena. Idealni su kao detalj za ukrašavanje pletenih i heklanih dekica za bebe. Tako ćete im privući pažnju da se zabave. Istražujući boje, oblike i različite materijale duže će ostati mirni. Šareni cvjetovi svojim bojama i oblicima imaju umirujući učinak. Dok čekate ideju za novi rad od ostataka materijala heklajte cvjetove. Sigurno ćete ih poslije iskoristiti. Inspiraciju boja i oblika potražite u prirodi. Nakon duge šetnje odmorite heklanjem. Radite ih u raznim bojama i s njima ukrasite što god poželite. Ja ih volim na torbama, trakama za glavu, haljinama, platnenim vrećicama. Koristeći različite debljine vune i različite debljine kukica imat ćete lepezu različitih cvjetova. Zanimljive heklane cvjetove možete pronaći i na kanalu moje drage kolegice Zekire Djonko. Ja sam heklane ruže iskoristila kao ukras na torbi.

Materijal za izradu

Potreban vam je pamučni crveni konac, škarice te odgovarajuća kukica i igla sa tupim vrhom. Za rad neće otići puno materijala pa možete iskoristiti i ostatke.

Video: Heklana ruža

Uz pomoć videa u prilogu isheklajte ruže i objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet. Za ostale radove pratite Youtube kanal Pletenje.net.

1. Korak

Napravite početnu omču i lančić od pedeset očica.
Podignite tri lančića i napravite 39 dvostrukih visokih štapića. ( dva puta motate nit oko kukice)

Klikni za veću sliku

2. Korak

Izradite pet visokih štapića i pet poluvisokih štapića.

Klikni za veću sliku

3. Korak

U novom redu podignite tri lančića i u svaku očicu napravite po dva dvostruka visoka štapića do kraja reda. Napravite tri lančića i u zadnju očicu spojite poluštapićem. Završite.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Spiralno formirajte ružu i iglom sa širokom ušicom pričvrstite donji dio rada. Ruža je gotova.

Klikni za veću sliku