heklani suncokret

Heklani suncokret

Heklani suncokret moj je favorit među heklanim radovima. Ujedno mi je i najdraži cvijet. Izrada kukičanih cvjetova je jednostavna, brza, a mogućnost uporabe neograničena. Idealni su kao detalj za ukrašavanje pletenih i heklanih dekica za bebe. Tako ćete im privući pažnju da se zabave. Istražujući boje, oblike i različite materijale duže će ostati mirni. Šareni cvjetovi svojim bojama i oblicima imaju umirujući učinak. Dok čekate ideju za novi rad od ostataka materijala heklajte cvjetove. Sigurno ćete ih poslije iskoristiti. Inspiraciju boja i oblika potražite u prirodi. Nakon duge šetnje odmorite heklanjem.  Radite ih u raznim bojama i s njima ukrasite što god poželite. Ja ih volim na torbama, trakama za glavu, haljinama, platnenim vrećicama. Koristeći različite debljine vune i različite debljine kukica imat ćete lepezu različitih cvjetova. Zanimljive heklane cvjetove možete pronaći i na kanalu moje drage kolegice Zekire Djonko. Ja sam heklani suncokret iskoristila da ukrasim rukavić. Rukavići se izrađuju diljem Hrvatske i ukrašavaju raznim motivima, a zatim šalju u udrugu Ozana koja ih prosljeđuje bolnici Vrapče.

Materijal za izradu

Potreban vam je pamučni konac u dvije boje, smeđi ili crni i žuti, škarice te odgovarajuća kukica. Za rad neće otići puno materijala pa možete iskoristiti i ostatke.

Video: Heklani suncokret

Uz pomoć videa u prilogu isheklajte suncokret i objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet. Za ostale radove pratite Youtube kanal Pletenje.net.

1. Korak

Uzmite smeđi ili crni konac. Napravite početnu omču, ali ju nemojte do kraja pritegnuti.
Podignite tri lančića i napravite 11 visokih štapića provlačeći kukicu kroz središte prstena. Pritegnite početnu nit da formirate prsten. Spojite krug poluštapićem.

Klikni za veću sliku

2. Korak

U drugome krugu podignite tri lančića i u svaku očicu radite po dva visoka štapića. Krug spojite poluštapićem. Završite.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Uzmite žutu nit. Napravite početnu omču. Kukicu provucite kroz rad i zahvatite početnu omču. Provucite ju kroz rad. Zahvatite nit i spojite. Sada možete početi raditi latice.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Svaka latica se radi jednako.
Napravite deset lančića.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada tri poluštapića.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Tri niska štapića.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Tri poluvisoka štapića.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Poluštapićem spojite za iduću očicu.

Klikni za veću sliku

9. Korak

Ponavljajte postupak izrade latica cijeli krug. Nakon zadnje latice završite i završnu nit ušijte u rad.

Klikni za veću sliku