hobotnica

Hobotnica

Hobotnica je igračka koju najčešće možete vidjeti po dječjim dućanima. Pogotovo u ljetno doba kada nas sve neodoljivo podsjeća na ljeto i more. Igranje s njezinim krakovima ima umirujući učinak. To su prepoznali i doktori te Hobice koriste u rodilištima za novorođenčad. Po cijelome svijetu pa tako i kod nas postoje razne grupe koje heklaju i prikupljaju hobice te ih šalju u rodilišta. Naravno tada se treba držati točno propisanih pravila i materijala prilikom njihove izrade. Ova hobotnica je rađena po drugoj šemi. Ali kada naučite izrađivati jednu poslije je jednostavno. Želite li umanjiti negativan učinak štetnih materijala na vaše dijete izrada heklane hobotnice od prirodnih materijala pun je pogodak. Amigurumi igračke su eco frandly. Ovu jednostavnu hobotnicu možete izraditi u par sati. Potrebno predznanje je heklanje u krug te izrada niskog i visokog štapića. Meni su se toliko svidjele da ih koristim kao privjesak za ključeve.

Materijal

Za izradu hobotnice trebate 20 grama pamučnog konca, kukicu broj 3, punilo za igračke, škarice te iglu sa tupim vrhom. Osim punila za igračke dobro će poslužite i trakice nekog starog materijala.

Video

Za lakšu izradu hobotnice pomoći će vam video u prilogu. Za ostale radove pratite me na Youtube kanalu i ne zaboravite se pretplatiti.

1. Korak

Prvo izrađujete glavu hobotnice.
Napravite početnu omču i četiri lančića. Spojite u krug poluštapićem.
1. krug podignite jedan lančić i u središte kruga napravite pet niskih štapića. Krug spojite poluštapićem.
2. krug podignite jedan lančić i u svaku očicu napravite dva niska štapića. Krug spojite poluštapićem.
3. krug podignite jedan lančić i u svaku drugu očicu napravite dva niska štapića. Krug spojite poluštapićem.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Osam do deset krugova radite niske štapiće bez dodavanja očica. O tome vam ovisi veličina glave.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Crnim koncem izvezite oči i usta hobotnici. Hobotnicu napunite materijalom za punjenje igračaka. Možete kupovnim ili izrežite trakice od platna koje imate u kući.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Podignite jedan lančić i i zatim od dvije očice napravite jedan niski štapić tako što ćete provući kukicu kroz očicu zahvatiti nit i provući. Opet ćete provući kukicu kroz očicu zahvatiti nit i provući. Imate dvije očice na kukici. Zahvatite nit i provucite kroz obje očice.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada izrađujete krakove. Podignite lančić od 20 do 25 očica i u svaku očicu napravite tri visoka štapića. Ovim postupkom krakovi će vam se spiralno uvijati. Poluštapićem spojite kraj i ponovljajte postupak dok ne dobijete osam krakova. Završite.

Klikni za veću sliku