Jastučnica

Pletena ili heklana jastučnica unosi toplinu u svaki dom. Pogotovo zimi. Kuća vam je sigurno puna jastučića različitih boja koji se više ne uklapaju uz vaš namještaj. Vrijeme je da ih osvježite. Napravite im jastučnice u boji koja vam najbolje odgovara. Dati će posebnu toplinu vašem domu. Dobra ideja su za poklon dragoj osobi. To je vrlo jednostavan projekt, a složenost ovisi o vrsti uzorka s kojim odlučite raditi. Možete izrađivati pletenice, rebraste bodove, razne boje i maštovite kreacije dodavati. Za uzimanje mjere najvažnije su dimenzije jastuka. Radit će se iz dva dijela. Jedan dio će biti duži od drugog za preklop na kojem će biti rupice za dugme. Stavite li drvene gumbiće, jastuku ćete dati posebnu toplinu. Ja sam prekrasne gumbe uzela u https://pamigoshop.hr/. Biti će jednostavno za održavanje zato što se jastučnica može skidati. Možete raditi od raznih debljina niti. Koristite li deblje niti prije ćete biti gotovi sa radom.

Materijal za izradu

Prilikom izrade jastučnice potrebno vam je 200 grama niti za heklanje, odgovarajuća kukica, tri gumba, igla s tupim vrhom i škarice.

Video: Jastučnica

Uz pomoć videa iz priloga lakše ćete isplesti svoju prvu jastučnicu. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Ovaj uzorak radi se tako da nametnete lančić s brojem očica djeljivih s četiri:
1. red: podignite jedan lančić, a zatim u svaku očicu napravite po jedan niski štapić,okrenite rad
2. red: podignite tri lančića, zatim do kraja reda radite u svaku očicu po jedan visoki štapić, okrenite rad

Klikni za veću sliku

2. Korak

3. red: podignite jedan lančić, a zatim u svaku očicu napravite po jedan niski štapić, okrenite rad

4. red: podignite tri lančića, zatim do kraja reda ponavljajte sljedeći postupak: jedan visoki štapić, zatim visoki štapić koji ne radite u očicu ispod, već kukicu provlačite iza visokog štapića iz reda ispod ( kukicu provucite iza visokog štapića prethodnog reda, zahvatite nit, provucite između visokog štapića, podignite ju na razinu prethodnog, zahvatite nit, provucite kroz prve dvije očice na kukici, zahvatite nit i provucite kroz preostale dvije očice na kukici), okrenite rad

Klikni za veću sliku

3. Korak

5. red: podignite jedan lančić, a zatim u svaku očicu napravite po jedan niski štapić,okrenite rad
6. red: podignite tri lančića, zatim do kraja reda radite u svaku očicu po jedan visoki štapić, okrenite rad
7. red: podignite jedan lančić, a zatim u svaku očicu napravite po jedan niski štapić,okrenite rad
8. red: podignite tri lančića, zatim do kraja reda ponavljajte sljedeći postupak: napravite visoki štapić koji ne radite u očicu ispod, već kukicu provlačite iza visokog štapića iz reda ispod ( kukicu provucite iza visokog štapića prethodnog reda, zahvatite nit, provucite između visokog štapića, podignite ju na razinu prethodnog, zahvatite nit, provucite kroz prve dvije očice na kukici, zahvatite nit i provucite kroz preostale dvije očice na kukici), jedan visoki štapić, završite red visokim štapićem, okrenite rad

Do kraja rada ponavljajte postupak od prvog do osmog reda

Klikni za veću sliku

4. Korak

Nakon što je prva strana veličine jastučnice, istim postupkom napravite i drugu stranu. Kada vam druga strana bude identična prvoj još ćete ju istim uzorkom produžiti nekih 10 cm.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Rupice za gumbiće radite nakon reda u kojem ste radili samo niske štapiće. Ja sam se odlučila za tri gumba na jastučnici. S obzirom na početni broj očica ravnomjerno ih rasporedite. Jedan će biti točno na sredini rada, a ostali na rubovima.
S obzirom da je u redu 40 očica ovaj red ide sljedećim postupkom:
1 lančić, dva niska štapića u svaku očicu, dva lančića ( dvije očice se preskoće i u treću se radi opet niski štapić), 14 niskih štapića, dva lančića ( dvije očice se preskoće i u treću se radi opet niski štapić), 14 niskih štapića, dva lančića ( dvije očice se preskoće i u treću se radi opet niski štapić), tri niska štapića
Zadnji red se podigne jedan lančić i u svaku očicu se radi po jedan niski štapić.
Tako ste završili i drugi dio jastučnice.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Potrebno je da dijelove spojite.
Obje strane koje ste napravili stavite jednu na drugu, te sa tri strane spojite. Možete ih spajati kukicom ili iglom za šivanje. Ja sam se odlučila za spajanje kukicom.

Klikni za veću sliku

7. Korak

S prednje strane jastuka prišite dugmeta, umetnite jastuk i možete ga koristiti.

Klikni za veću sliku