kardigan (bolero)

Kardigan (bolero)

Kardigan je neizostavni dio garderobe koji je uvijek u modi. To je u biti pleteni kaputić. Praktičan je i svima dobro stoji. Zahvaljujući svojoj udobnosti pleteni i heklani kardigani stalno su u modnom vrhu. Jesen si ne možemo niti zamisliti bez heklanog kardigana. Uzorak s kojim ćete raditi možete izabrati na našoj stranici https://pletenje.net/mustre-i-uzorci/ . Ako ga radite s debelom vunom i debelom kukicom biti će gotov za tren. Savršen rad ako nemate velikog iskustva u heklanju. Oni elegantniji zahtijevaju više truda. Ja sam radila jednostavan, koristeći samo visoke i poluvisoke štapiće. Jednostavan bod mi je omogućio da izrada bude prava relaksacija navečer uz dobar film. Radila sam s ogromnim klupkom vune koji sam kupila u prodavaonici http://www.kik.hr/ i kukicom broj 5. Kombinirala sam dvije boje, ali i jednobojni je jako lijep. 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)

Materijal

Za izradu trebate vune u dvije boje. Osnovne boje 300 grama i 100 grama vune za rukave i obrub. Ako želite sve možete raditi u jednoj boji. Kukicu broj 5, škarice i iglu sa tupim vrhom.

Video: Kardigan

Lakše ćete pratiti pisane upute ako pogledate i video iz priloga. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Napravite početnu omču, a zatim radite lančiće sve dok vam dužina lanca ne bude 1m. Ovisno o veličini koji rad može ići do 1,30 m.

Svaki red radite isto: podignete tri lančića, a zatim u svaku očicu radite po jedan visoki štapić. Visoki štapić radite tako što omotate nit oko kukice, kukicu provučete kroz očicu, zahvatite nit i provučete ( sada imate tri očice na kukici). Zahvatite nit i provučete kroz prve dvije očice na kukici. Zahvatite nit i provučete kroz preostale dvije očice.

Podizat ćete redove sve dok vam visina rada ne bude 75 do 95 cm. Opet ovisno o željenoj veličini.

Ja sam radila s dimenzijama 1,05 m i visina 80 cm.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Preklopite pravokutnik koji ste dobili po kraćoj strani. Znači širina od 1m vam i dalje ostaje. Sa komadićem vune označite od preklopa prema dnu 15 do 20 cm. To je dio koji ostaje za rukav.

Dio prema dnu spojite sa iglom i vunom. Isti postupak ponovite sa suprotne strane.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sada trebate nastaviti heklati na dnu. Znači rad je preklopljen kao na slici, s bočne strane ste spojili rad s tim da ste ostavili otvore za rukave.

Sada na dnu, ali samo sa gornje strane preklopa komadićem vune označite sa svake strane po 20 cm.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Spojite nit, podignite tri lančića i nastavite heklati visokim štapićima u svaku očicu do označenog dijela. U povratnom redu ponavljate postupak. Sada samo sa jedne strane produžujete rad istim bodom kojim ste radili cijeli pravokutnik. Produžite ga minimum 20 cm, a možete i dulje. Rad u ovoj fazi možete i isprobati da biste bolje procjenili duljinu.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada trebate raditi rukave. Možete koristiti i neku drugu boju.

Ako ste za rukav ostavili 15 cm otvora, tada trebate nametniti očice dužine 30 cm , ako je otvor veći izmjerite ga i pomnožite sa dva.

Kada nametnete dovoljan broj očica podignite dva lančića, a zatim u svaku očicu po jedan poluvisoki štapić. Ponavljajte postupak do visine minimum 10 cm. Trebate dobiti dva pravokutnika kao na slici.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Dobivene pravokutnike iglom i vunom spojite za otvore koje ste ostavili slobodne za rukav.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Sada rad položite na veliku podlogu da izgleda kao na slici, kako biste lakše stekli dojam što trebate sljedeće raditi.

Istom bojom kao i vunom ćete obrubiti rad s prednje strane.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Spojite nit s kojom radite obrub za prvu očicu s desne strane rada. Podignite dvije očice u lančić, a zatim u svaki luk napravite po dva poluvisoka štapića, a u očicu između jedan poluvisoki štapić. Kada dođete do dijela gdje imate mali ugao u tu unutarnju očicu radite dva poluvisoka štapića, zatim dalje po jedan poluvisoki štapić u svaku očicu okolo rada. Kada opet dođete do dijela gdje imate mali ugao u tu unutarnju očicu radite dva poluvisoka štapića, a zatim do dna u svaki luk napravite po dva poluvisoka štapića, a u očicu između jedan poluvisoki štapić.

Okrenite rad, napravite dva lančića i u svaku očicu radite po jedan poluvisoki štapić. Radite redi koliko želite. Tri reda je minimum koji je potreban da rad bude lijepo uokviren.

Nakon ovoga dijela rad je gotov.

Klikni za veću sliku