korpa - Naslovnica

Korpa

Korpa se može raditi raznih dimenzija i oblika. Možete kupiti već gotove trake za pletenje ili pak špagu pa od njih izrađivati korpe, a možete uzeti i deblju vunu, presavinuti ju na pola i s njom heklati. Heklanje je savršena tehnika za izradu korpi, korpica, raznih torbi i vrećica. Za razliku od ostalih radova koji imaju sezonski karakter korpe su odlične za izradu u svako doba godine. Namjena im može biti različita. Za odlaganje stvari, cvijeća, ali i kao ukras. Korpe su gotove jako brzo, mogu imati ručku, ali i biti bez nje. Da bi vam korpa bila čvrsta potrebno je da radite vrlo kruto tj. da svaku očicu jako pritegnete. Meni osobno je to najteži dio. Ali ako heklate labavo rad neće biti dovoljno stabilan. Evo idealne prilike da muške članove vaše obitelji uključite u posao.

Materijal za izradu

Ja sam za korpu koristila trake Macaroni od Yarn Art-a i kukicu broj 10. Od predznanja potrebno je da ste upoznati s tehnikom izrade lančića, niskih štapića i poluštapića.

Video: korpa

Kombinacijom pisanih i video uputa vaš rad će biti uspješno dovršen od prve. Slikajte ga i objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Rad počinjem od dna. Potrebno je napraviti lančić od 20 očica.
Sedam redi radi se na sljedeći način. Podignete jedan lančić i u svaku očicu napravite po jedan niski štapić.
Dimenzije dna birate sami ovisno želite li četvrtastu ili duguljastu korpu. Što znači da možete prilagoditi početni broj očica u lančiću kao i broj redi koje radite.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Nakon što ste završili dno korpe krenut ćete na izradu tijela korpe. Oko dna korpe izrađujete niske štapiće.
Prvi krug se razlikuje od ostalih.
Prvo podignite jedan lančić, a zatim u svaku očicu napravite po jedan niski štapić s tim da kukicu provlačite kroz unutrašnju nit očice, a ne kroz cijelu očicu. Na bočnim stranama koliko ste radili redi toliko napravite očica. Početak i kraj spojite poluštapićem.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Svaki sljedeći krug radite jednako. Podignite jedan lančić, a zatim u svaku očicu po jedan niski štapić. Sada kukicu provlačite kroz cijelu očicu. Na kraju krug spojite poluštapićem.
Broj krugova birate po želji. Tijekom rada vidjet ćete koju dubinu korpe želite.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Zadnji krug radite obrub kako bi korpa bila ljepša izrađujući u svaku očicu poluštapić.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Na bočnim stranama napravite ručke. Kukica vam je sada baš na mjestu gdje počinje prva ručka. Podignite dvanaest lančića i na suprotni kraj korpe spojite poluštapićem.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Da bi ručka bila čvrsta obrubite ju niskim štapićima. Kukicu provucite ispod ručke, zahvatite nit, provucite i napravite niski štapić. Postupak ponovite dvanaest puta i završite.
Na suprotnoj strani korpe spojite nit i istim postupkom napravite i drugu ručku.

Klikni za veću sliku