leptirici naslovnica

Leptirići

Leptirići su vrlo jednostavni za izrađivanje. U vruće ljetne dane praktična su i jednostavna razonoda. Taman vam treba koncentracije koliko u proljeće možete podnijeti. U doba godine kada se priroda budi cvijeća i leptira posvuda, inspiracija za heklanje dolazi sama od sebe. Sve oko nas je puno boja. Bilo da su to igračke za djecu, privjesci za ključeve, dekoracije za stol. Leptirići nas naprosto osvajaju. Možete ih izrađivati dok sjedite na igralištu ili pak u hladu neke terase. Ubrzo ćete oko sebe privući hrpu malih obožavatelja. Malim komadićima konca razveselite sebe, ali i ostale ukućane. U kratkom vremenu možete ih napraviti mnoštvo te vam mogu poslužiti kao izvrsna dekoracija. Stavite li magnet na poleđinu dobili ste originalan suvenir. Za njihovu izradu koristite ostatke konca koji imate. Možete koristiti i šarene niti. Barem leptira ima u svim bojama i veličinama.

Materijal

Za izradu leptirića potreban vam je pamučni konac raznih boja, kukica, igla sa tupim vrhom i škarice. Dovoljna je stvarno mala količina konca.

Video

Za bolje razumijevanje kako da isheklate leptire posjetite naš Youtube kanal i pogledajte naše ostale heklane predmete. Ne zaboravite se pretplatiti.

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Napravite početnu omču te lančić od 4 očice. Lančić poluštapićem spojite u krug. Dobili ste početni prsten oko kojega heklate krila od leptira.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Podignite četiri očice u lančić. Od toga dijela počinjemo s izradom prvog, većeg krila. Oko početnog prstena prvo ćemo napraviti dva veća, a zatim dva manja krila. Zatim ćemo napraviti tijelo i ticala leptira.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Radite tri dvostruka visoka štapića u središte prstena. Znači omotate dva puta nit oko kukice, kukicu provučete kroz središte prstena zahvatite nit i provučete kroz središte prstena. Zahvatite nit i provučete kroz prve dvije očice na kukici. Zatim zahvatite nit i provučete kroz još dvije očice na kukici. I zadnji put zahvatite nit i provučete kroz preostale dvije očice.

Napravite četiri lančića i spojite poluštapićem u središte kruga. Gotovo je prvo krilo.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Potrebno je napraviti drugo krilo od leptira. Ponovite KORAK 1 i KORAK 2. Napravite četiri lančića, zatim tri dvostruka visoka štapića u središte kruga te četiri lančića koja spojite poluštapićem za središte prstena.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada radite manja krila od leptira podižući tri očice u lančić.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Napravite dva dvostruka visoka štapića provlačeći kukicu kroz središte prstena, a zatim tri lančića koja ćete spojiti poluštapićem u središte prstena. Prvo manje krilo je gotovo.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Ponovite KORAK 5 i KORAK 6 radeći tri lančića, dva visoka štapića te tri lančića koja spojite poluštapićem u središte kruga.
Sva četiri krila leptira su gotova. Odrežite nit.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Uzmite nit druge boje s kojom ćete napraviti tijelo leptira tako što ćete nit omotati nekoliko puta na način prikazan na slici. Na vrhu zavežite i odrežite ostavljajući kratke niti za ticala.

Klikni za veću sliku