Ljetna haljina za plažu

Ljetna haljina za plažu

Ljetna haljina za plažu prva završi u koferu kada se spremamo za put na more. Ove godine haljinu napravite sami. Heklana roba nikada nije bila više u modi. Spora moda, održivo gospodarstvo, cirkularna ekonomija sve su to elementi koji su utjecali da se ručni rad ponovo popularizira, a ručno rađena garderoba ponovo vrati u modu. Trgovine i štandovi puni su rukotvorina. Na svakom koraku održavaju se radionice ručnoga rada. Pošto je ljeti sve ležernije, dobar je trenutak da isprobate svoje rukotvorine. nema veze što nije savršeno, glavno da je dovršeno. Što šarenije to bolje. Iskoristite priliku da se riješite svih končića koji su vam se tijekom godina nakupili u ormaru. Uzorak neka bude čipka, da se osjećate što ugodnije i romantičnije.  Ovaj rad je vrlo jednostavan te ne zahtjeva posebne vještine. Od vještina za heklanje trebate znati izradu lančića i dvostrukog visokog štapića.

Materijal

Prvo pripremite potreban materijal za haljinu. Prikupite sve konce što su vam ostali od prijašnjih radova. Sve boje dolaze u obzir. Jedino malo pripazite da je konac iste debljine. One koji jako odskaču iskoristite za pojas. Treba vam kukica broj 3, škarice i igla sa širokom ušicom.

Video: ljetna haljina za plažu

Za lakšu izradu haljine pogledajte video u prilogu. zajedno raditi je uvijek lakše.

1. Korak

Trebate napraviti tri pravokutnika. Dva za prednju stranu i jedan za stražnju. Oba pravokutnika s prednje strane trebaju biti istih dimenzija.
Za prednju stranu napravite lančić od 50 očica, a za stražnju lančić od 120 očica. Cijeli rad radite isti uzorak. Dužina sva tri pravokutnika treba da bude 70 cm.
Dimenzije rada možete uzeti proizvoljno ako želite samo pazite da broj očica bude djeljiv sa sedam plus jedna dodatna očica.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Cijeli rad radite isti uzorak.
1. red napravite šest lančića te u istu očicu dvostruki visoki štapić, dva lančića, dvostruki visoki štapić. Zatim do kraja reda ponavljate: dva lančića, preskočite šest očica i u sedmu očicu napravite četiri dvostruka visoka štapića s tim da su po dva lančića između svaka dva štapića. U zadnju očicu nakon dva lančića napravite jedan dvostruki visoki štapić.
2. red napravite šest lančića te u prvi luk dvostruki visoki štapić, dva lančića, dvostruki visoki štapić. Zatim do kraja reda ponavljate: dva lančića zatim u treći luk donje školjkice napravite četiri dvostruka visoka štapića s tim da su po dva lančića između svaka dva štapića. U zadnji luk u redu nakon dva lančića napravite jedan dvostruki visoki štapić.
Do kraja rada ponavljajte postupak od drugog reda.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Ako heklate u više boja konac međusobno spojite običnim čvorićem s tim da vam završne niti trebaju ostati duže. Poslije ih iglom za širokom ušicom ušijte kako se ne bi vidjele.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Kada su svi dijelovi gotovi lijepo ih posložite kao na slici. Donji dio od kojega ste počeli biti će vam gore, a valoviti završni dio na dnu rada.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Iglom za šivanje spojite gornji dio oko vrata i bočne strane. Bočne strane počnite spajati od dna pa do struka.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Ispletite si pojas. Spojite tri niti zajedno i napravite 400 očica u lančić. Završne i početne niti samo odrežite tako da vam ostanu končići dugački par centimetara.
Pojas možete provući kroz haljinu bez izrade rupica s obzirom da je rad rupičast.

Klikni za veću sliku