navlaka za sjedalo za bicikl - naslovnica

Navlaka za sjedalo od bicikla

Vožnja biciklom ne samo da je praktična nego je izuzetno ekološki korisna, a ujedno štedi novac te čuva zdravlje. Danas svaka osoba može pronaći bicikl dizajniran upravo za njega i njegove potrebe. Velika ponuda bicikla i dodataka pristupačna za svačiji džep može se pronaći u Dechatlon prodavaonicama. Mnogi strastveni pletači ujedno su i strastveni zaljubljenici u vožnju biciklom. Ja bi rekla da je to postala životna filozofija. Maknuti se od svakodnevice na što jednostavniji način. Zato nije niti čudo da postoji milijun stvarčica koje možete napraviti za svog mezimca. Jedna od njih je navlaka za sjedalo od bicikla. Inspiraciju za ostale dodatke možete pronaći na našoj stranici u rubrici izrada predmeta. Dolaskom hladnijih dana ona prestaje biti samo ukras vašega bicikla. Pretvara se u korisni dodatak koji vas grije nakon što bicikli ostavite na hladnome neko vrijeme. Mnoge aktivistice ih koriste za izražavanje vlastitih stavova koristeći ih prilikom Yarn bombing protestiranja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pletenje.net (@pletenjenet)

Materijal

Za izradu navlake trebate flomaster i veći papir da ocrtate sjedalo od bicikla. 50 gr vune u tamnoj boji, 20 gr svjetlije vune, kukicu i škarice.

Video: navlaka za sjedalo od bicikla

Uz video u prilogu lakše ćete napraviti svoju prvu navlaku. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Potreban materijal prilikom izrade je: vuna u dvije boje, kukica, škarice i igla sa širokom ušicom. Neka kukica bude pola broja manja od preporučene jer će rad biti čvršći pa neće kliziti sa sjedala. Da bi rad bio pravilnih dimenzija potrebno je da opcrtate sjedalo na papir. Tako ćete lakše napraviti pravilan oblik. Osnovni oblik sjedala je sličan, tako da će vam ovaj opis pomoći.
Izradu počnite od najužeg dijela.
Nametnite potreban broj očica. Ja sam nametnula 14 očica u lančić.
Prva četiri reda: Podignite jedan lančić, u svaku očicu napravite jedan niski štapić.

Klikni za veću sliku

2. Korak

U petom redu dodajte po jedan niski štapić na početku i na kraju reda. Tj. podignite jedan lančić, a zatim niski štapić u istu očicu, do kraja reda niske štapiće, u zadnju očicu napravite dva niska štapića. Nastavite raditi niske štapiće bez dodavanja očica do dijela gdje se sjedalo počinje širiti. Najbolje je primjeriti na papiru rad da vidite da li dimenzije odgovaraju.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Rad trebate proširiti.
Ponavljajte dok ne dobijete odgovarajuću širinu rada: 1 lančić, niski štapić u prvu očicu, niske štapiće do kraja reda, u zadnju očicu dva niska štapića.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Par centimetara radite bez dodavanja očica.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Rad treba malo suziti.
Ponavljajte: prvo napravite poluštapić, zatim u svaku očicu jedan niski štapić, posljednje dvije očice napravite zajedno niski štapić (provucite kukicu kroz očicu, zahvatite nit i provucite, zatim provucite kukicu kroz zadnju očicu, zahvatite nit i provucite. Imate tri očice na kukici. Zahvatite nit i provucite kroz sve tri očice)
Kada ste dovoljno suzili završite.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Uzmite drugu boju.
Spojite nit na sredinu rada s gornje strane (najšire). Podignite dva lančića i oko rada u svaku očicu napravite jedan poluvisoki štapić.
Između prve i zadnje očice ostavite slobodnu jednu očicu.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Okrenite rad i u povratnom redu ponovite: dva lančića, a zatim poluvisoke štapiće u svaku očicu. Ponovite postupak nekih pet redi.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Od tamnije niti napravite traku od 200 očica radeći samo lančiće.

Klikni za veću sliku

9. Korak

Provucite lanac oko navlake kroz zadnji red poluvisokih štapića.

Klikni za veću sliku