proljetna torba - naslovnica

Proljetna torba

Heklana proljetna torba neka bude što veća i mekša. Ovo je jednostavan model, pogodan za početnice u heklanju. U zadnje vrijeme sličan model viđam često po lokalnim trgovinama. Jako je praktičan i nosiv te dobro paše za sve prigode. Proljetna torba je heklana s debelom vunom i debelom kukicom, a ne pamučnim trakama. Za pamučne trake nisam se odlučila jer su pamučne trake jako debele i velika torba na kraju bude jako teška. Ako imate iskustva u šivanju možete sašiti podstavu za njenu unutrašnjost. Tada će biti puno bolja jer se neće od težine predmeta deformirati. Možete ju raditi u jednoj boji, ali i koristeći kombinaciju raznih boja. Sve što trebate znati početkom izrade je kako se radi lančić, poluštapić i visoki štapić. Ako neku tehniku trebate obnoviti ili naučiti pogledajte na https://pletenje.net/tehnike-heklanja/ . Princip izrade je vrlo jednostavan.

Materijal

Za izradu torbe vam je potrebno 100 grama ljubičaste vune i 10 grama sive. Odgovarajuća kukica, škarice i igla sa tupim vrhom. Ako radite podstavu pripremite si odgovarajuće platno. Kombinacije boja birajte prema vašim željama. Možete raditi i sa špagom.

Video: Heklana proljetna torba

Izrada torbe biti će vam puno lakša ako pratite korake iz videa u prilogu. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Napravite početnu omču, a zatim šest lančića. Prvu i zadnju očicu lančića poluštapićem spojite u krug. Dobili ste početni krug oko kojeg radite torbu.
Prvi krug trebate podići tri očice u lančić i napravite jedanaest visokih štapića s tim da kukicu provlačite kroz središte početnog kruga. Krug spojite poluštapićem.
Drugi „krug“ i svaki sljedeći raditi ćete nešto drugačije.
Prvo podignite tri očice u lančić, a zatim u tu istu očicu napravite visoki štapić. U svaku očicu radite po dva visoka štapića. Nakon što dođete do dvadeset dva visoka štapića (zadnja očica donjeg kruga će vam biti slobodna) potrebno je da okrenete rad. Krug nećete dovršiti nego će vam u sredini ostati mali izrez.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Treći „krug“ podignite tri očice u lančić i u tu istu očicu radite još jedan visoki štapić. U ovom krugu ćete u svaku drugu očicu napraviti dva visoka štapića, a u ostale po jedan visoki štapić. Kada dođete do zadnje očice napravite visoki štapić i okrenite rad.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Jedna strana treba da se sastoji od deset „krugova“.
Svaki put nakon što okrenete rad na početku reda podignite tri lančića i napravite u tu istu očicu jedan visoki štapić.
U četvrtom „krugu“ ćete u svaku treću očicu napraviti dva visoka štapića, a u ostale po jedan visoki štapić. Kada dođete do zadnje očice napravite visoki štapić i okrenite rad.
U petom „krugu“ ćete u svaku četvrtu očicu napraviti dva visoka štapića, a u ostale po jedan visoki štapić. Kada dođete do zadnje očice napravite visoki štapić i okrenite rad.
U šestom „krugu“ ćete u svaku petu očicu napraviti dva visoka štapića, a u ostale po jedan visoki štapić. Kada dođete do zadnje očice napravite visoki štapić i okrenite rad.
U sedmom „krugu“ ćete u svaku šestu očicu napraviti dva visoka štapića, a u ostale po jedan visoki štapić. Kada dođete do zadnje očice napravite visoki štapić i okrenite rad.
U osmom „krugu“ ćete u svaku sedmu očicu napraviti dva visoka štapića, a u ostale po jedan visoki štapić. Kada dođete do zadnje očice napravite visoki štapić i okrenite rad.
U devetom „krugu“ ćete u svaku osmu očicu napraviti dva visoka štapića, a u ostale po jedan visoki štapić. Kada dođete do zadnje očice napravite visoki štapić i okrenite rad.
U desetom „krugu“ ćete u svaku devetu očicu napraviti dva visoka štapića, a u ostale po jedan visoki štapić. Kada dođete do zadnje očice napravite visoki štapić i završite.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Napravite još jedan identičan „krug“ .

Klikni za veću sliku

5. Korak

Stavite „krug“ na „krug“ i međusobno spojite. „V“ izrez ne spajate, tu će vam biti otvor za stvari. Uzmite vunu druge boje, napravite početnu omču, kukicu izvucite i provucite kroz očice oba dijela, Zahvatite omču i provucite. Zahvatite nit, provucite kroz početnu omču i pričvrstite. Kukicu provlačite svaki put kroz očice oba dijela i rad spajajte poluštapićima sve dok ne dođete do zadnje očice.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Kada dođete do zadnje očice napravite još devedeset očica u lančić i spojite poluštapićem na suprotnu stranu torbe. ( Dio gdje ste počeli spajati)

Klikni za veću sliku

7. Korak

U povratnom redu u svaku očicu napravite poluštapić jer tako ručku dobivate deblju i črvšću. Završnu očicu završite i niti koje vam vise ušijte u rad.

Klikni za veću sliku