ruzicasta vrpca

Ružičasta vrpca

Simbol „ ružičasta vrpca“ je znak sudjelovanja, solidarnosti i potpore svim oboljelima od raka dojke. Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.  Ovu manifestaciju u Hrvatskoj organizira Hrvatski forum protiv raka dojke „Europa Donna“ i u Hrvatskoj se održava prve subote u listopadu. Neka vam vaša heklana ruzicasta vrpca bude podsjetnik za kontrolni pregled.

Materijal za izradu

Za izradu ružičaste vrpce potrebno je malo ružićastog konca ili vune, kukica, škarice te igla sa širokom ušicom. Postupak je jednostavan i pogodan za početnike u pletenju.

Video: Ruzicasta vrpca

Uz video upute iz priloga lakše ćete napraviti svoju prvu vrpcu. Za ostale radove pretplatite se na moj Youtube kanal.

Kako je cijeli listopad obilježen roza bojom i vi u listopadu pletite roza bojom i nosite roza.

1. Korak

Napravite početnu omču i 24 lančića.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Podignite dvije očice i napravite 10 poluvisokih štapića.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Zatim u dvanestu očicu napravite dva poluvisoka štapića, u trinaestu očicu tri poluvisoka štapića, a u četrnaestu očicu dva poluvisoka štapića. S time ste napravili mali polukrug na vrhu vrpce.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Izradite još pet poluvisokih štapića.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Za izradu sljedećeg poluvisokog štapića, omotajte nit oko kukice, kukicu provucite kroz šesti poluvisoki štapić ( od početka vrpce), zahvatite nit i provucite. Sada normalno provucite nit kroz sve tri očice na kukici.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Napravite ostalih pet poluvisokih štapića i završite. Ušijte završne vrpce.

Klikni za veću sliku