torba za kupovinu naslovnica

Torba za kupovinu

Torba za kupovinu neizostavni je dodatak svake ekološki osvještene osobe. Jedna od bitnih navika “zelenog stila” je korištenje platnenih vrećica. S obzirom da plastične vrećice i tako odlaze u povijest, platnena torba vam je nužnost. Izradite li torbu sami odlazak u kupovinu bit će još veći užitak. Koncept održive ekonomije, spore mode takođe podupiru sve vrste ručnoga rada, pogotovo uspije li se njime zamjeniti plastika. Ako ste u mogućnosti izaberite što čvršću nit, ali poslužit će i one koje imate doma. Što čvršće budete radili to će torba biti kvalitetnija i neće se rastezati od puno tereta. Za torbu vam neće otići puno materijala tako da možete iskoristiti i dio klupka koji vam je ostao od nekoga rada. Meni uvijek najdraži način rada. Volim iskoristiti sav materijal koji imam do kraja.

Materijal za izradu

Izrađujete li mrežastu torbu za kupovinu uzmite 40 grama što čvršće niti, odgovarajuću kukicu, može i broj manju od preporučene. Od dodatnog pribora trebate škarice i iglu s širokom ušicom.

Video: Torba za kupovinu

Uz video iz priloga lakše ćete pratiti pisane upute. Od sada neka vam kupovina bude poseban užitak. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal. Radove objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet.

1. Korak

Napravite početnu omču te lančić od 10 očica. Lančić poluštapićem spojite u krug. Dobili ste početni prsten oko kojega heklate rad.
Želite li da vam torba bude veća možete uzeti 12 ili 14 očica za početni prsten.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Izrađivat ćete dno torbe na sljedeći način.
Podignite deset očica u lančić, zatim kukicu provucite kroz središte prstena, zahvatite nit te provucite kroz očicu na kukici. Postupak ponovite jedanaest puta.
Radite li veću torbu postupak ponovite više puta.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Zadnji luk napravite tako što ćete izraditi pet lančića, a zatim trostruki visoki štapić u središte prstena. Trostruki visoki štapić izrađujete tako da tri puta omotate nit oko kukice, kukicu provučete kroz središte prstena, zahvatite nit i provučete. Zatim zahvatite nit i provucite kroz prve dvije očice na kukici, zatim ponavljajte dok ne potrošite sve očice s kukice.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Podignite deset očica u lančić, zatim kukicu provucite kroz središte sljedećeg luka, zahvatite nit te provucite kroz očicu na kukici.
Zadnji luk napravite tako što ćete izraditi pet lančića, a zatim trostruki visoki štapić u očicu iz koje ste radili prve lančiće u novom krugu. Trostruki visoki štapić izrađujete tako da tri puta omotate nit oko kukice, kukicu provučete kroz središte prstena, zahvatite nit i provučete.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sve dok ne dođete do dubine torbe koju želite ponavljajte postupak iz koraka 4.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Nakon što ste izradili torbu dubine koju želite potrebno je još samo napraviti ručke.
Radnu nit pričvrstite za luk i napravite lančić od sto očica, zatim kukicu provucite kroz središte sljedećeg luka, zahvatite nit te provucite kroz očicu na kukici.Dovršite.
Radnu nit pričvrstite za susjedni luk i napravite lančić od sto očica, zatim kukicu provucite kroz središte luka sa suprotne strane, zahvatite nit te provucite kroz očicu na kukici. Dovršite.
Ponovite još četiri puta. Na zadnjem ćete imati spojena dva susjedna luka kao i na početku izrade ručki.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Ručke podijelite tako što ćete spojiti po tri lančića zajedno. Njihovu sredinu spojite s deset niskih štapića rađenih kroz središte ručki.

Klikni za veću sliku