trokutasta marama

Trokutasta marama

Heklana trokutasta marama ugodan je ljetni ili zimski modni dodatak ovisno o vrsti konca kojim radite i uzorku koji ste izabrali. Nema pletilje koja si ne želi napraviti barem jednu trokutastu maramu. Postoje razne tehnike izrade trokuta. Neke su od sredine rada pa se hekla u krug. Svaki dodatni krug povećava trokut. Ovaj rad je kukičan iz vrha i onda se u svakom redu širi sa obje strane jednako. Ako želite jako je lijepo kada se marama obrubi za svih strana. To ju nekako dovrši. Boje i uzorci na njima tako lijepo dolaze do izražaja. Ako je uzorak jednostavan bez mnogo brojanja bit će to prava relaksacija za heklati. Pravi meditativan proces. Na ovom radu stalno se ponavlja isti postupak pa je jednostavno za pratiti, a prelijevanje boja je tako opuštajuće i oku ugodno. Uzorak sa slike je jednostavan, može ga raditi svaki početnik u heklanju. Za ovaj rad izaberite što finiji konac. Ipak su marame elegantne.

Materijal

Ovisno o veličini marame trebate od 250 grama do 500 grama finog konca, odgovarajuću kukicu, škarice i iglu sa tupim vrhom.

Video: heklana trokutasta marama

Ako imate problema sa čitanjem pisanih uputa pomognite si videom. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

 

1. Korak

Napravite početnu omču te lančić od 6 očica.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Visoki štapić napravite tako da nit omotate oko kukice, kukicu provučete kroz prvu ( početnu ) očicu, zahvatite nit i provučete, sada imate tri očice na kukici, zahvatite nit i provucite kroz prve dvije očice, zatim zahvatite nit i provucite kroz preostale dvije očice na kukici.Tako ste formirali prvi trokutić koji je ujedno i početak marame.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Okrenite rad i počnite izradu sa šest lančića, zatim napravite visoki štapić u prvu očicu iz koje podižete lančiće. Zatim visoki štapić u treću očicu. Zatim tri lančića i opet visoki štapić u istu očicu u koju ste napravili prethodni visoki štapić.
Drugi red je isto gotov. Svaki novi red ima dva trokutića više i tim postupkom formirate trokutaski izgled marame.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Prelazimo u treći red, a i svaki sljedeći se radi na isti način.
Okrenite rad i počnite izradu sa šest lančića, zatim napravite visoki štapić u prvu očicu iz koje podižete lančiće.
Zatim do kraja reda ponavljajte sljedeći postupak: visoki štapić u treću očicu, zatim tri lančića i opet visoki štapić u istu očicu u koju ste napravili prethodni visoki štapić. Zatim visoki štapić u treću očicu pa tri lančića i visoki štapić u tu istu očicu kao i prethodni visoki štapić.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Do kraja rada ponavljamo KORAK 4 pazeći da u svakom novom redu napravimo dva trokutića više nego u prethodnom. Maramu radimo onoliko veliku koliko želimo.

Klikni za veću sliku