trokutasti šal - naslovnica

Trokutasti šal

Heklani trokutasti šal ugodan je ljetni ili zimski modni dodatak ovisno o vrsti konca kojim radite i uzorku koji ste izabrali. Nema pletilje koja si ne želi napraviti barem jednu trokutastu maramu. Postoje razne tehnike izrade trokuta. Neke su od sredine rada pa se hekla u krug. Svaki dodatni krug povećava trokut. Ovaj rad je kukičan iz vrha i onda se u svakom redu širi sa obje strane jednako. Ako želite jako je lijepo kada se marama obrubi za svih strana. To ju nekako dovrši. Boje i uzorci na njima tako lijepo dolaze do izražaja. Ako je uzorak jednostavan bez mnogo brojanja bit će to prava relaksacija za heklati. Pravi meditativan proces. Na ovom radu stalno se ponavlja isti postupak pa je jednostavno za pratiti, a prelijevanje boja je tako opuštajuće i oku ugodno. Uzorak sa slike je jednostavan, može ga raditi svaki početnik u heklanju. Za ovaj rad izaberite što finiji konac. Ipak su marame elegantne.

Materijal

Ovisno o veličini marame trebate od 250 grama do 500 grama finog konca, odgovarajuću kukicu, škarice i iglu sa tupim vrhom.

Video: heklani trokutasti šal

Ako imate problema sa čitanjem pisanih uputa pomognite si videom. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Napravite početnu omču te lančić od 4 očice. Prvu i zadnju očicu poluštapićem spojite u krug.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Podignite tri očice u lančić, a zatim četiri visoka štapića provlačeći kukicu kroz početni prsten. Dobili ste prvu školjkicu od pet visokih štapića.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Okrenite rad i počnite izradu sa tri lančića, zatim napravite četiri visoka štapića u prvu očicu iz koje podižete lančiće. Zatim u U vrh zadnjeg visokog štapića predhodnog reda napravite pet visokih štapića.
Drugi red je isto gotov. Sastoji se od dvije školjkice sa pet visokih štapića.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Prelazimo u treći red, a i svaki sljedeći se radi na isti način.
Okrenite rad i počnite izradu sa tri lančića, zatim napravite četiri visoka štapića u prvu očicu iz koje podižete lančiće. Između svake dvije školjkice prethodnog reda napravite po pet visokih štapića. Zatim u U vrh zadnjeg visokog štapića predhodnog reda napravite pet visokih štapića.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Do kraja rada ponavljamo KORAK 4 . Maramu radimo onoliko veliku koliko želimo.

Klikni za veću sliku