heklana zero waste deka

Heklana Zero Waste deka

Zero Waste deka savršen je projekt za rješavanje svih komadića vune koji su vam se nakupili tijekom godina. Imate li dosta vune, volite li projekte koji nisu zahtjevni, deka je odličan izbor. Dekice su anti-stres projekti koji na kraju najviše koristite. Odlazak u prirodu gotovo je nezamisliv bez deke. Čak i za malo dužu šetnju dekice su pogodne. Nije uvijek u blizini klupica za odmor. Ova deka je vrlo jednostavna za izradu. Tijekom cijelog rada izmjenjujete boje, a uzorak je stalno jednak. Radi se samo poluvisokim štapićima, a na kraju se uokviri visokim štapićima. Boje se mijenjaju na jednostavan način pa nema naknadnih ušivanja. To je u stvari deka uspomena. Tijekom izrade kako uzmete koji komad materijala za izradu prisjetiti ćete se što ste i kada radili. Isto će vam jednostavni uzorak deke mogućiti uživanje u prirodi, jer je vrlo jednostavno opustiti se uz rad.

Materijal za izradu

Za deku vam je potrebno oko 1500 grama različite boje vune ( ostataka). Pogodni su svi ostaci od prethodnih radova. Trebate jedno cijelo klupko u nekoj neutralnoj boji za okvir rada, kukicu broj 3 i škarice.

Video: Heklana Zero Waste deka

Niste li sigurni kako napraviti deku pogledajte video iz priloga, pogotovo dio kod spajanja kako na kraju rada ne biste imali puno dodatnog ušivanja. Slikajte svoje deke, objavite na društvenim mrežama i stavite #pletenjenet. Pretplatite se

1. Korak

Napravite početnu omču i 200 lančića.
Na početku svakoga reda podignite 2 lančića i u svaku očicu napravite po jedan poluvisoki štapić.
Ponavljajte izradu poluvisokih štapića dok vam rad ne bude 1,5 do 2 m dužine.
Tijekom izrade nakon što završite rad s jednom bojom nastavite raditi s drugom.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Boje mijenjajte na sljedeći način. Zavežite niti u čvor s tim da vam slobodne niti ostanu dovoljno dugačke.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Nastavite izradu vašega rada, s tim da obje slobodne niti držite na rubu rada i poluvisokim štapićima ih sakrijte tj upletite u rad. Nastavite normalno heklati do sljedeće izmjene boja. Nakon što dođete do odgovarajuće dužine rada završite.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Sada uzmite jednobojno klupko s kojim ćete visokim štapićima obrubiti rad. Napravite početnu omču i kukicom pričvrstite za rad s bočne strane. Podignite tri lančića i izradite dva visoka štapića provlačeći kukicu kroz luk i jedan visoki štapić kroz bočnu očicu.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Kada dođete na vrh rada u vršnu očicu napravite četiri visoka štapića. Zatim između svaka dva poluvisoka štapića prethodnog reda napravite po jedan visoki štapić.

Klikni za veću sliku

6. Korak

U svaki vrh radite četiri visoka štapića. Kada obrubite cijeli rad, početak i kraj rada spojite poluštapićem i završite.

Klikni za veću sliku