bundeva naslovnica

Pletena bundeva

Bundeva je kraljica jeseni, a pletena bundeva je kraljica vaših dekoracija. Aranžiranje stola, doma ili pak štanda u jesen nezamislivo je bez bundevi. Njihovim oblicima, bojama, ali i okusima teško je odoljeti. Više o tome zašto je baš bundeva kraljica jeseni možete pročitati u članku. Mi ćemo naravno bundevu isplesti. Na raspolaganju nam je cijela paleta boja. Bundeva ima zelenih, narančastih, smeđih, žutih, bijelih… Pustite mašti na volju. Ja sam kao i uvijek koristila vunu koja mi je ostala od prijašnjih radova. Napravite li ih previše poklonite ih susjednom vrtiću. Mališani će se jako obradovati. Pletena bundeva postati će hit jesenska igračka. Sam postupak izrade je vrlo jednostavan.

Materijal potreban za izradu

Potrebna vam je vuna u dvije boje. Jedna boja za tikvicu, a druga boja za peteljku. Igle br.6 , vata ili neko drugo punilo za tikvicu, škarice i igla sa širokom ušicom. Da ne kupujete kupovno punilo za igračke poslužiti će i materijal od stare majice izrezan na trakice.

Video

Video iz priloga će vam pomoći da lakše ispletete bundevu te napravite svoju prvu jesensku dekoraciju. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

+

Recept: juha od bundeve

Ako do sada niste obavezno si tijekom jeseni pripremite ovu slasnu juhu od bundeve. Potrebna vam je jedna manja bundeva, luk, češnjak, papar, sol i ulje.

Sitno nasjeckajte luk i popržite na ulju. Kada je luk ispržen dodajte češnjak i na kockice izrezanu bundevu. Pržite par minuta, zatim prelijte vodom. Nek akuha 15, 20 minuta. Kada bundeve omekšaju izmiksajte štapnim mikserom. Posolite i popaprite po želji. U slast!

1. Korak

Prvo ćemo izrađivati tijelo bundeve.
Nametnite 36 očica i ponavljate sljedeća dva reda
1. Red : prvu očicu prenesite kao pravu, 3 pravo, 2 krivo, 4 pravo, 2 krivo, 4 pravo, 2 krivo, 4 pravo, 2 krivo
2. Red: prvu očicu prenesite kao pravu, 1 pravo, 4 krivo, 2 pravo, 4 krivo, 2 pravo, 4 krivo, 2 pravo, 4 krivo
Ukupno trebate imati 28 redi.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Radnu nit ostavite 50 cm dugačku i odrežite. Uvucite ju kroz iglu sa širokom ušicom . I polako iglom skidajte očicu, po očicu sa igle za pletenje. Pritegnite.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Bočnu stranu sašijte iglom.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Napunite bundevu vatom ili punilom koje ste pripremili. Kroz zadnji red provucite iglu ( cik-cak) tako da tikvicu možete skupiti i sa te strane. Završite.
Bundeva je gotova još trebate napraviti peteljku.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Nametnite osam očica i pletite jedan red pravo, drugi krivo šest redi.
Sedmi red napravite dvije po dvije očice zajedno pravo. Sada imate četiri očice na igli.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Odrežite nit malo dužu i provucite kroz iglu. Skinite očice sa igle za pletenje uz pomoć igle sa širokom ušicom. Sašijte bočnu stranu. Peteljka je gotova.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Sašijte peteljku na bundevu.

Klikni za veću sliku