dječji šal naslovnica

Pleteni dječji šal

Pleteni dječji šal je definitivno prava stvar pri biranju poklona. Izradite li ga sami i ukrasite resicama dar je to bolji. Prilikom pletenja poklona za djecu dobro je da sudjeluju i oni. Neka sami biraju boju, veličinu. Pokažite im šal tijekom izrade, neka vide kako od klupka nastaje predmet. Budu li sami sudjelovali u izradi rada kasnije će više cijeniti ručni rad, a možda ih i potaknete da sami probaju isplesti nešto. Pri izradi šala pazite da ne bude pre širok niti pre dugačak. Možete ga izrađivati u bilo kojoj boji, ali i šarenog. Pri odabiru vune pazite da vuna bude dobro obrađena kako ne bi bila gruba za dječju kožu. Pleteni dječji šal nećete jednostavno naći u trgovini za kupiti. Pogotovo ne kraćih dimenzija.

Materijal

Pleteni dječji šal možete napraviti sa manje od 100 grama vune. Potrebne su vam igle za pletenje, s obzirom da se radi o šalu možete uzeti i one malo kraće jer će vam biti lakše za raditi. Trebate iglu sa tupim vrhom i kukicu za heklanje koja će vam biti potrebna za izradu resica.

Video

Kako biste što lakše ispleli šal pogledajte video u prilogu.

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Za izradu dječjeg šala bit će vam dovoljno jedno klupko vune od 50 g. Moja preporuka je da izrađujete šal sa iglama broj debljim od onih preporučenih na etiketi vune jer će rad biti mekši i ugodniji za nošenje. Nametnite maksimalno trideset očica običnim nametanjem. Neovisno o širini šala potrebno je da imate paran broj očica. Pošto ćemo s obje strane šala dodati resice izgled ruba nije toliko važan.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Prvu očicu u redu samo prebacite bez da ju izrađujete kao da radite pravu očicu. Nakon toga pletite jednu očicu krivo, jednu pravo do kraja reda. Ako ste nametnuli paran broj očica red trebate završiti s krivom očicom. Svaki red radite na isti način. Najbolje je da iskoristite cijelo klupko vune s tim da pazite da vam pri kraju ostane za resice.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Kada ste dostigli odgovarajuću dužinu šala potrebno je završiti rad. Jedan od načina pogledajte na linku https://pletenje.net/tehnike_pletenja/kako-zavrsiti-elasticni-zavrsetak/To ćete najbolje učiniti završite li rad prebacivanjem očica. Postupak je sljedeći: prvu očicu prebacite na desnu iglu, drugu ispletite pravo, a zatim onu koju ste prebacili, prebacite preko nove ispletene očice. Na desnoj igli stalno trebate imati jednu očicu. Ispletite sljedeću očicu, a onu koja je ispred nje prebacite.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Šal možete na ovaj način završiti ili još dodati resice. Resice radite na sljedeći način: odrežete niti jednakih veličina, zatim uzimate po dvije i kukicom ih provučete kroz rub šala te pričvrstite. Poslije ih poravnate kako bi sve bile jednakih dužina. Detaljne upute pogledajte na linku https://pletenje.net/26/03/2017/se-rade-resice/

Klikni za veću sliku