gumica za kosu

Gumica za kosu – Scrunchie

Gumica za kosu – scrunchie toliko je popularna ove godine da ju morate isplesti. Sigurna sam da neće završiti samo na jednoj. Na kraju ćete ih štrikati u svim bojama i veličinama. Ujedno imate priliku da iskoristite svu vunu koja vam je preostala. I one su još jedan od meni tako dragih zero waste projekata. Pletu se po godišnjim dobima i prigodama. Zimi pletite s debljom vunom i iglama, da budu mekane, punije. Ljeti ispletite elegantne od tankoga konca i s tankim iglama. Naravno za svečane prilike raditi ćete sa šljokicama. Nema mlade djevojke koja se neće veseliti takvom daru. Što su šarenije to su bolje. Uz svaku maju treba barem jedan scrunchie.

Materijal za izradu

Za izradu gumica vam je potrebno: vuna 20 grama, igle broj 4.5, lastika, igla sa širokom ušicom i škarice. Trebate još konac i tanku iglu kako bi lastiku mogli spojiti. Nije problem ako kombinirate i više boja jer će sva spajanja biti s unutrašnje strane pa se neće niti vidjeti. Gumice će pak biti šarene i vesele.

Video upute: Gumica za kosu – Scruncie

Video upute iz priloga pomoći će vam da bez problema ispletete gumice za kosu. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite jednostavnim nametanjem šesnaest očica na iglu. Početni repić ostavite malo duži jer će vam trebati poslije.
Ponavljajte sljedeća dva reda:
1. red: sve očice pletite pravo
2. red: prva i zadnja očica pravo, a sve ostale pletite krivo
Duljina rada neka bude 40 cm. Može i duže, ali nemojte kraće.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Završite bilo kojom tehnikom, samo pazite da nit ostavite barem 70 cm dugačku kako biste rad mogli spojiti.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Uzmite gumicu za kosu. Sigurno imate neku gumicu za kosu, ako ne možete spojiti u krug običnu lastiku. Omotajte rad oko gumice i spojite radnom niti.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Rad spajajte s lica rada. Rubne očice će vam ostati s unutrašnje strane, a vi provlačite iglu kroz prvu sljedeću nit kao na slici. Jednom provucite kroz očice s lijeve strane, a zatim s desne strane. Ponavljajte postupak do kraja , šav se neće niti vidjeti. Završite i odrežite radnu nit. Nju uvucite u unutrašnjost gumice.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada uzmite radnu nit s početka rada i provucite kroz iglu. Spojite obje strane gumice tako što ćete iglu provlačiti kroz vanjske niti očica. Šav će se minimalno vidjeti. Završite i radnu nit što dublje provucite kroz gumicu te odrežite.

Klikni za veću sliku