Jednostavne carape naslovnica

Jednostavne čarape

Jednostavne čarape postati će vam najdraži rad tijekom zime. Znate li izrađivati prave i krive očice možete izraditi jednostavne čarape. Za razliku od pravih čarapa kod jednostavnih se ne oblikuje peta, niti se pletu u krug. Rade se na dvije igle. Rad je opuštajući i nije zahtjevan. Najteži dio je spojiti čarapu iglom i koncem. U pletenju čarapa postoji nešto posebno. Na društvenim mrežama možete pronaći mnoge grupe koje su posvećene upravo pletenju čarapa. Negdje je u pitanju grupno pletenje gdje članovi pletu po istom predlošku. Nekada se radi o razmjeni mustri ili modela. U nekima svatko pokazuje svoje radove. Kako god bilo svugdje se osjeća ta posebna zanimacija za pletenje čarapa. Predivne boje i inspiraciju za vaše čarape možete pronaći u web trgovini Yarndale .

Materijal za izradu čarapa

Za pletenje ovih jednostavnih čarapa potrebno vam je: 100 grama vune  igle br. 4 , igla sa širokom ušicom i škarice. Želite li da vam rad bude zanimljiviji uzmite neku šarenu vunu. Čarape možete plesti duže ili kraće ovisno o vašim željama.

Video: Kako se pletu jednostavne čarape.

Pogledajte video u prilogu za lakše spajanje i pletenje čarapa. Ukoliko ste lijevak nije problem. I za vas smo snimili mnoštvo videa, samo ih potražite. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite 42 očice i pletite 50 cm ponavljajući prvi red
1. red: prvu očicu ispletite pravo, zatim ponavljajte dvije očice pravo, dvije krivo, završite s pravom očicom.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Tri iduća reda pletite po dvije očice zajedno pravo. Iglu provučete kroz dvije očice i ispletete pravo.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Treba vam ostati 6 očica na igli.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Odrežite nit malo dulju, provucite ju kroz iglu sa širokom ušicom te pomoću nje skinite preostale očice s igle. Jako pritegnite kako bi vam se rad skupio i prišite.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Preostaje vam da čarapu sašijete od dna prema gore. Da bi šav bio nevidljiv radite s lica pletiva. Lijeva strana rada vam završava s dva stupca pravih očica i jednim stupcem rubnih očica. Na desnoj strani imate stupac rubnih očica i dva stupca krivih očica. Iglu provucite kroz poprečnu nit između rubnih i zadnjeg stupca pravih očica s lijeve strane i kroz poprečnu nit između stupca s rubnim očicama i krivim s desne strane. Postupak ponavljajte do vrha čarape.
Završite.
Za bolje razumijevanje pogledajte naš video Kako se pletu jednostavne čarape .

Klikni za veću sliku