jednostavni šal - naslovnica

Jednostavni šal

Jednostavni šal je veoma lako isplesti te svatko tko se upusti u avanturu pletenja prvo počinje s njegovom izradom. Šalovi su i inače asocijacija za pletene radove. Štrikanje i inače počinje izradom šalova. Pogodni su za vježbanje jer se cijelom dužinom rada plete isti uzorak. Ako niste iskusni u pletenju netko vam može započeti i završiti rad, a vi samo pletete sredinu. Šalovi mogu biti dugački, kratki, okrugli. Uzorak kojim se plete šal ne smije se uvijati, mora ostavljati ravne rubove. U protivnom šal ne bude lijep. Sviđa li vam se mustra kojoj se rubovi uvijaju, tada prve tri očice i zadnje tri očice u redu pletite samo pravo. Tako ćete svaki uzorak izravnati. Šalove možete plesti sebi, ukućanima, ali i u humanitarne svrhe. Ovisno o debljini vune biti će zimski, proljetni…

Materijal za izradu: Jednostavni šal

Za ovaj šal trebate 200 grama vune i odgovarajuće igle za pletenje. Od dodatnog pribora trebate škarice i iglu sa širokom ušicom. Cijeli šal plete se jedna očica pravo, jedna krivo tako da dodatne vještine nisu potrebne.

Video upute

Uz video upute lakše ćete isplesti i složenije radove. Ispadne lii vam očica ili trebate oporiti dio rada i za to smo snimili tutoriale. Za više infromacija pogledajte naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite trideset očica ili već ovisno koliko želite da vam šal bude širok. Najbolje je da ispletete par redi pa ćete vidjeti odgovara li vam širina budući da ona ovisi o debljini niti s kojom radite kao i debljini igala i čvrstoći kojom pletete.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Da vam se šal ne bi uvijao , a bio mekan najbolji efekt ćete dobiti ako radite običnim rebrastim bodom što znači da jednu očicu radite pravo, a drugu krivo. U novom redu kada okrenete pletivo prave očice radite pravo, a krive radite krivo. Postupak ponavljajte dok ne dobijete dužinu šala koju želite.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Posebnu pažnju posvetite rubnim očicama koje su važne kako bi vam šal imao lijepe rubove. Zadnju očicu u redu samo prebacite nepletenu s lijeve na desnu iglu s tim da vam nit ostane ispred pletiva ( kao da radite krivu očicu). Prvu očicu u redu radite kao okrenutu pravu očicu.

Klikni za veću sliku