kuhinjski podmetac naslovnica

Kuhinjski podmetač

Kuhinjski podmetač izrađuje se kombinacijom pletenja i heklanja. Izrađivanje kuhinjskih podmetača pravi je gušt, čak veći od kupovine svih onih kuhinjskih pomagala oko kojih se zadržavamo po marketima. Dobro nam dođe da iskoristimo ostatke vune koju nam je žao baciti. Još jedan Zero Waste projekt. Već kada se veselimo novim stvarima prvo iskoristimo ono što imamo kod kuće te ih ispletimo sami. Time i sami utječemo na smanjenje otpada. Kombinirajući boje prilagođavamo ga vlastitom ukusu. S njime možete razveseliti i dragu kolegicu. Super je i praktičan poklon koji će sigurno dugo godina biti u upotrebi. Ovakvi podmetači ćesto se izrađuju u humanitarnim akcijama jer su jednostavni, svima dragi, mogu se prodavati po povoljnoj cijeni. Inače pletenje i heklanje u humanitarne svrhe je vrlo korisno jer pojedincima omogućuje da budu dio jednog većeg projekta.

Materijal za izradu

Za kuhinjski podnetač trebate ostatke vune i to po mogućnosti u dvije boje, igle za pletenje te kukicu. Od ostalog pribora trebat ćete škarice i iglu sa tupim vrhom za ušivanje krajeva. Potrebno je poznavati osnovne vještine heklanja i pletenja te možete krenuti u izradu.

Video : Kako se plete kuhinjski podmetač

Uz video upute ispletite svoj prvi rad. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Za izradu je potrebno uzeti dvije vrste vune različite boje, igle i kukicu. Ukoliko znate plesti pravim bodom i izrađivati poluvisoki štapić tehnikom kukičanja možete se slobodno upustiti u izradu ovog brzog i jednostavnog projekta. Prvo ćete izraditi pravim bodom krpicu kvadratnog oblika koju ćete poslije obrubiti kukičanjem u nekoj drugoj boji.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Prvo izrađujete krpicu kvadratnog oblika. Moj je izbor plava vuna koju ću poslije obrubiti bijelom bojom.
Nametnite trideset očica jednostavnim nametanjem.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Svaki red pletite pravim bodom. Prvu očicu u redu samo prebacite kao da radite pravu očicu, a zadnju u redu uvijek ispletite normalno pravim bodom. Pletite onoliko redi koliko je potrebno da dobijete rad kvadratnog oblika. Da biste bili sigurni da ste dobili kvadratni oblik krpice probajte ju presavinuti po dijagonali. Ako se sve stranice preklapaju dobili ste kvadrat. Tada možete završiti rad pletenjem i odrezati završnu nit.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Igle za pletenje ostavljamo po strani te uzimamo kukicu i vunu druge boje. Krpicu je potrebno obrubiti poluvisokim štapićem. Ja ću to učiniti bijelom bojom.
Prvo ću novu nit pričvrstiti za krpicu. Napravit ću početnu omču te kukicu provući kroz vrh krpice, omču ću provući kroz vrh, zahvatiti nit, provući kroz tu omču te pričvrstiti.
Izradit ću dva lančića, a zatim u isti taj vrh još tri poluvisoka štapića. Poluvisoki štapić se izrađuje tako da se nit omota oko kukice, kukica provuče kroz očicu, zahvati nit i provuče kroz očicu. Zatim se zahvati nit i provuče kroz sve tri očice koje su na kukici.
U svaku iduću očicu izrađuje se po jedan poluvisoki štapič, a u svaki vrh po četiri poluvisoka štapića.

Klikni za veću sliku

5. Korak

U jedan od vrhova potrebno je napraviti omčicu kako bi mogli podmetač objesiti o kukicu. Postupak je jednostavan. Nakon što ste u vrh na kojem želite napraviti kukicu napravili dva poluvisoka štapića potrebno je napraviti dvanaest lančića te opet u taj isti vrh dva poluvisoka štapića. Dalje izrađujete poluvisoke štapiće. Na kraju početak i kraj rada spojite poluštapićem i završite. Završne niti ušijte kako se ne bi vidjele.

Klikni za veću sliku