pleteni okrugli šal

Pleteni okrugli šal

Pleteni okrugli šal može napraviti svaka početnica bez problema. Pletenje s kružnim iglama brzo se ovlada. Za razliku od dugačkih ženskih šalova koji su često s uzorkom, okrugli su jednostavni i puno kraći. Baš zbog toga dobri su za početnike u pletenju. Šalovi su i inače asocijacija za pletene radove. Štrikanje i inače počinje izradom šalova. Pogodni su za vježbanje jer se cijelom dužinom rada plete isti uzorak. Ako niste iskusni u pletenju netko vam može započeti i završiti rad, a vi samo pletete sredinu. Šalovi mogu biti dugački, kratki, okrugli. Uzorak kojim se plete šal ne smije se uvijati, mora ostavljati ravne rubove. U protivnom šal ne bude lijep. Sviđa li vam se mustra kojoj se rubovi uvijaju, tada prve tri očice i zadnje tri očice u redu pletite samo pravo. Tako ćete svaki uzorak izravnati. Šalove možete plesti sebi, ukućanima, ali i u humanitarne svrhe. Ovisno o debljini vune biti će zimski, proljetni…

Materijal za izradu: Pleteni okrugli šal

Za ovaj šal trebate 200 grama debele vune i igle za kružno pletenje broj 10. Od dodatnog pribora trebate škarice i iglu sa širokom ušicom. Cijeli šal pletu se krive i prave očice, tako da dodatne vještine nisu potrebne.

Video upute

Uz video upute lakše ćete isplesti i složenije radove. Ispadne lii vam očica ili trebate oporiti dio rada i za to smo snimili tutoriale. Za više infromacija pogledajte naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite jednostavnim nametanjem 65 očica na iglu za pletenje.
Igle namjestite kružno na stol tako da vam na desnoj strani bude dio igle s radnom niti.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Pletite tri kruga samo prave očice.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Pletite tri kruga samo krive očice.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Ponavljajte drugi i treći korak sve dok ne dobijete željenu dubinu rada.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Završite rad bilo kojom tehnikom. Ja sam provlačila iglu kroz dvije očice kao kada radim krivo, dobivenu očicu vratite na iglu i ponavljate do kraja reda. Kada ostane zadnja očica na igli, odrežite radnu nit i iglom sa tupim vrhom ušijte u rad.

Klikni za veću sliku