šal i rukavice - naslovnica

Šal i rukavice

Šal i rukavice najčešće se pletu u kompletu od iste vune. Pletenje rukavica je složen proces i potrebno je više pažnje i iskustva nego kod ostalih radova. Ipak nema osobe koja u djetinjstvu nije imala barem jedne pletene rukavice. Pletene rukavice mogu biti posve bez prstiju tako da nam prsti budu slobodni prilikom kupovine i obavljanja ostalih radova vani, mogu biti samo s palcem. Te su najpraktičnije s obzirom da nam odvojeni palac omogućuje rukovanje, a ipak prsti se međusobno u rukavici griju. Pletenje rukavica s prstima je najzahtjevnije. Takve rukavice danas su najčešće. Ljepše su ako se rade sa tanjim koncem. One mogu biti šarene ili pak jednobojne. Možete koristiti različite uzorke tijekom izrade. Najljepše su rukavice koje su na kraju ukrašene vezom. Šalovi se isto mogu raditi na razne načine. Veliki, mali, spojeni u krug, kratki. Mogu biti s džepovima ili pak bez njih.

Materijal za izradu: šal i rukavice

Za izradu kompleta trebate 200 grama vune. Plete se sa setom od pet igala za pletenje. Od datnog pribora trebate škarice i iglu sa širokom ušicom. Težina rada ovisi o težini uzorka kojim pletete.

Video

Uz pomoć videa s našega kanala ovladajte i ostalim tehnikama pletenja. Ako ste lijevak neka vam to ne stvara probleme jer smo i za vas osmislili zanimljive tutoriale. Za bolje razumjevanje posjetite naš Youtube kanal.

 

1. Korak

Prvo ćete isplesti šal. Potreban vam je set od pet igala i vuna. Nametnite po dvadeset očica na svaku od četiri igle.Znači imat čete 80 očica u svakome krugu. Plest ćete u krug uzorak sa slike kako vam je prikazano u sljedećem koraku.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Šema na slici se sastoji od dvadeset očica čiju ćete izradu ponoviti na svakoj od četiri igle. Što znači da ćete prvi red napraviti na svakoj od četiri igle, zatim u drugom krugu radite drugi red na svakoj od četiri igle. kada dođete do zadnjeg reda ponavljate postupak dok vam šal ne bude željene širine.

Oznake: + prave očice
– krive očice

Klikni za veću sliku

3. Korak

Ispletite rukavice. Nametnite po osam očica na svaku od tri igle i pletite u krug dvije očice pravo, dvije krivo dvadeset krugova. Dobivate onaj prvi uski dio na rukavici koji ide na ruku. Možete ga napraviti i duži po vašoj želji.

Nakon tog počinjete plesti dlan tako da pletete dva kruga pravo, dva krivo i to šesnaest krugova.taj dio će biti širi iako niste dodavali očice.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Sada radite otvor za palac na sljedeći način:
1. red osam očica pravo, zatim okrenete pletivo i pletete u nazad (znači ne pletete više u krug nego kao kada pletete normalno s dvije igle)
2. red 24 očice krivo, a zatim se vraćate nazad
3. red 24 očice krivo
4. red 24 očice pravo
5. red 24 očice pravo
6. red 24 očice krivo
7. red 24 očice krivo

Klikni za veću sliku

5. Korak

Ponovo pletete u krug dva kruga pravo, dva krivo dvanaest krugova.
Zadnjih deset krugova pletete dvije očice pravo, dvije krivo jer ćete tako stisnuti pletivo za prste. Kada dođete do željene dužine završite rad.

Klikni za veću sliku