snjegovic

Snjegović

Snjegović je kraljević zime, baš kao što je bundeva kraljica jeseni. Kako je svake godine snijega sve manje, nema nam druge nego napraviti pletenog kako bi si dočarali zimski ugođaj. Svaki mališan rado će se poigrati s njim, a odrasle će vratiti u djetinjstvo. Posebno tijekom blagdana. Blagdani su predivno vrijeme za zanos i puštanju mašti na volju. Pogotovo kada s djecom možete izrađiveti ukrase prema vašem ukusu. U adventsko vrijeme blagdana radujemo se okićenom gradu, dućanima, mjestima gdje radimo, ali najviše volimo kada u svom domu napravimo bajkoviti ugođaj. Kupovni ukrasi su možda lijepi, šareni ili blještavi međutim oni nemaju uvijek nužno emocionalnog zanosa.

Materijal za izradu

Potreban vam je sljedeći materijal: bijela vuna, vuna u boji ( za šal i kapu ), set igli s duplim vrhom, 2  mala i 3 velika gumbića, škarice, Igla i konac za šivanje, Igla sa širokom ušicom i tupim vrhom i vata za puniti igračke.

Video: Snjegović

Video upute pomoći će vam da lakše napravite zadani rad. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Prvo ćemo izrađivati tijelo snjegovića bijelom bojom.
Nametnite 30 očica. Početnu nit ostavite malo dužu, nekih 20 cm. Rasporedite očice na tri igle. Na svakoj igli trebate imati 10 očica.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Rasporedite igle tako da formirate trokut. Igla na kojoj je radna nit treba biti s lijeve strane. S četvrtom iglom počnite plesti. Pletete prave očice.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Pletite u krug cijelo vrijeme prave očice dok vam visina rada ne bude 20 cm.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Odrežite nit malo dužu i provucite kroz iglu sa širokom ušicom. Očice s igli prebacite na iglu za šivanje i jako pritegnite. Završite i s unutarnje strane ušijte. Rad će se na tom dijelu skupiti. Sa suprotne strane napunite vatom za punjenje. Treba dosta vate, rad se treba „ napuhati“.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Okrenite rad. Nit koju ste ostavili na početku rada provucite kroz iglu za šivanje i kroz rub rada radeći sitni cik cak provucite i pritegnite. Sašijte i radnu nit sakrijte u unutrašnjost rada. Taj dio će biti ispod kape snjegovića.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Uzmite vunu u boji koju želite i napravite šal.
Nametnite 5 očica i pletite samo pravo 30-40 cm. Završite.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Za kapu nametnite 20 očica i pletite 40-50 redi. Završite. Imate rad pravokutnog oblika.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Preklopite rad kao na slici i sašijte bočnu stranu.

Klikni za veću sliku

9. Korak

Kada dođete do vrha, provucite iglu cik-cak okolo rada pritegnite i s unutarnje strane ušijte.

Klikni za veću sliku

10. Korak

Šal omotajte oko vrata i jako pritegnite. Stavite kapu na glavu. Sašijte oči i dugmeta od kaputića.
Sada snjegovića stavite na hladno da se ne otopi.

Klikni za veću sliku