spiralni šal - 1

Spiralni šal

Spiralni šal je veoma atraktivan i može poslužiti kao lijep poklon. Šalovi su i inače asocijacija za pletene radove. Štrikanje počinje izradom šalova. Pogodni su za vježbanje jer se cijelom dužinom rada plete isti uzorak. Ako niste iskusni u pletenju netko vam može započeti i završiti rad, a vi samo pletete sredinu. Šalovi mogu biti dugački, kratki, okrugli. Uzorak kojim se plete šal ne smije se uvijati, mora ostavljati ravne rubove. U protivnom šal ne bude lijep. Sviđa li vam se mustra kojoj se rubovi uvijaju, tada prve tri očice i zadnje tri očice u redu pletite samo pravo. Tako ćete svaki uzorak izravnati. Šalove možete plesti sebi, ukućanima, ali i u humanitarne svrhe. Ovisno o debljini vune biti će zimski, proljetni…

Materijal za izradu: Spiralni šal

Potrebno je da kupite vunu za izradu spiralnog šala. Ima ih u gotovo svim trgovinama za prodaju vune i svih kombinacija boja. Dovoljno je jedno klupko. Igle je najbolje uzeti što deblje, ali i s tankima nije problem isplesti ga.

Video upute

Uz video upute lakše ćete isplesti i složenije radove. Ispadne li vam očica ili trebate oporiti dio rada i za to smo snimili tutoriale. Za više infromacija pogledajte naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite pet do sedam očica ovisno o širini koju želite. Kako od jednog klupka dobivate jedan šal želite li duži uzet ćete manji broj očica. Uzimajte svaku drugu kao što je na slici.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Cijelo vrijeme pletete običnim pravim bodom, a završavate kao i svako drugo pletivo.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Kada je šal ispleten potrebno je da krajeve zavežete u čvorić, a ostatak koji je neuredan škaricama izrežete.

Klikni za veću sliku