Kapice i dekice za Palčiće i novorođenčad

Opet jedan sjajna inicijativa od naših dragih pletilja iz Varaždina. Nakon što su prije dvije godine pokrenule kampanju  Knit a Square Croatia u kojoj pletu i heklaju kvadratiće veličine 20*20 cm kojoj se priključilo preko tisuću pletilja diljem cijele Hrvatske pokrenule su i drugu grupu. Pletu se kapice i dekice za hrvatske Palčiće i novorođenčad.

Iza oba projekta stoji veliki broj naših humanitarki koje ulažu svoje vrijeme, znanje trud i novac da bi odaziv i rezultat bio ovako velik.

Facebook grupa Kapice i dekice za Palčiće i novorođenčad svakim danom je sve veća. Sve više članica pridružuje se grupi i doma plete ili hekla što svima uključenima daje smisao i svrhu kroz pomoć najmanjima u Hrvatskoj i svijetu.

Pletene kapice

kapice

Svako novorođeno dijete treba imati kapicu (novo u bolnici). Kapice se štrikaju od sintetike, mustrom jedna krivo jedna pravo, iglama br 4. Potrebno je plesti u krug na 5 igli ili kratku okruglu iglu kako ne bi bilo dodatnih spajanja.

Počinje se sa 68 očica. Radi se jedna očica pravo, jedna krivo 12 cm i onda se oduzme (oduzimanje se počinje s pravom očicom) tako da na iglama ostane 34 oč. Onda se plete 3 reda pravim bodom pa se oduzima do 17 oč. Još 3 reda plete se pravo i sve se očice pokupe iglom i kapica se čvrsto završi.

Dekice

Dimenzija dekice 60×90 cm.

Materijal isključivo 100% pamučni konac: Tango, Hana, Baby Cotton, Kartopu Organica, Vera, Marinka i ostali koji imaju certifikat.

Debljina konca 50gr/125m, tj heklica br 3-4 ovisno o stisku šake jer dekica mora biti “rahla”.

Bod koji troši čim manje konca kako bi dekica bila lagana.

Poštivati higijenski minimum (bez upletene kose, dlake ljubimaca, mucica, šljokica, ukrasa bilo koje vrste osim izrađenih od konca kojim se radi dekica)

Sve niti moraju biti vrlo sigurno uvučene/uheklane.

Ukoliko vam je potreban konac za rad, možete ga kupiti u trgovinama Bagatin Trade, Unitas, trgovina Jamnić (Željka Hojsak) šalje na kućnu adresu bez vašeg plaćanja poštarine.

Naravno više o projektima možete saznati priključivši se njihovim Facebook grupama.
Želite li pomoći financijski uplate možete izvršiti na račun:

Udruga Medenjak
Gajeva 15
Varaždin
OIB:71301895603

RBA HR7324840081106690271

Svrha: Knit a Square Croatia