knit square

Knit a Square Croatia

Pridružite se humanitarnoj akciji koju je pokrenula naša draga Andreja Jagačić iz Varaždina! Pročitajte u daljnjem tekstu zašto i kako se odlučila pokrenuti akciju prikupljanja heklanih i pletenih kvadratića i njihovog slanja u JAR:

„Na humanitarnu kampanju KAS uputila me prijateljica Ivana Milković. Dva su razloga zbog kojih sam se odmah oduševila tom kampanjom: živjela sam i radila u južnoj Africi te vidjela siromaštvo u kojem veliki broj djece živi. Drugi razlog su dobrobiti heklanja i štrikanja za svakog pojedinca. Kad se te dvije stvari spoje, ručni rad i humanitarno djelovanje, ispunjenje i dobar osjećaj su zagarantirani.

KAS akcija započeta je još 2008 tako da ove godine slavi 10 godina humanitarnog djelovanja. Knit a Square Croatia osnovale smo Ivana Milković i ja 2018. i broj uključenih u akciju vrtoglavo raste!

knit a square - 1

Cilj humanitarne kampanje KAS je štrikanje ili heklanje kvadratića koji se spajaju u deke, izrada kapa i grijača za ruke, a sve kako bi se napuštena djeca koja su većinom već rođena s virosom HIV, ogrnula, osjetila toplinu i brigu koju im svi zajedno, svakim kvadratićem izražavamo.

Broj HIV-om zaražene djece raste dnevno, rađa ih se više od 500 dnevno samo u Južnoafričkoj Republici. Ako pogledamo šire, na cijelu južnu Afriku i ostatak svijeta, brojka doseže 15 milijuna HIVom zaražene i najčešće napuštene djece. Te brojke djeluju zastrašujuće i pomislili bi da kao pojedinci ne možemo napraviti ništa. Naprotiv! Svaki pojedini kvadratić je važan, svaka kapica i grijač za ručice. Kvadratići se rade diljem svijeta. Uključene su mnoge korporacije koje su animirale svoje zaposlenike, razne udruge koje okupljaju različite vrste interesa, domovi umirovljenika, rehabilitacijski centri, škole, vrtići. Svi pronalaze smisao u ovoj idealnoj kombinaciji humanitarnog rada i osobne dobrobiti.

Izrada kvadratića

Kvadratići se rade od bilo koje vrste toplog prediva, bilo kojim bodom, bilo koje debljine. Sakupljam ih na kraju svakog mjeseca i šaljem u JAR. Tamo ih žene spajaju za simboličnu naknadu, tako da se dobrobit širi i na druge slojeve društva.

Kvadratić je veličine 20x20cm s niti od 50cm ostavljenom za spajanje, a dekica se sastoji od 35 komada.

knit a square - 2

Idealne kape su one rađene rastezljivim bodom, tako da kapica raste s djetetom.

Najveće veselje djeci su igračke, tako da primamo ručno rađene igračke, ali i donacije svih drugih vrsta igrački. (Kad kažem igračke, mislim na sve vrste “medeka”).

Primamo i novčane donacije. Novac se koristi prvenstveno za poštarinu za slanje paketa u JAR, a eventualno I za kupovinu vune.

Priključite se fb grupi Knit a Square Croatia, podijelite svoje misli, ideje I iskustva s članovima grupe. U Datotekama grupe pronaći ćete razne pomoćne materijale, detalje o kampanji, upute za razne vrste heklanih I štrikanih kvadratića, kapa, igračaka.

Mnogo informacija možete pronaći I na globalnoj KAS stranici.

Dobrodošli u Knit a Square!“

Upute kako napraviti pleteni kvadrat pogledajte na našem Youtube kanalu i na našem video uratku