kukice za heklanje

Kukice za heklanje

Heklanje ili kukičanje je jedan od omiljenih hobija mnogih žena prije svega zbog svoje jednostavnosti. Potrebne su nam kukice za heklanje, niti i predložak po kojem ćemo raditi. Lagano je za transport, može se raditi uvijek i svugdje. Ne gube se očice kao kod pletenja pa je puno jednostavnije. Ne postoje strojevi koji bi mogli zamijeniti vrijedne ruke prilikom heklanja kao što je to slučaj kod pletenja.

Vrste kukica

Postoje kukice za heklanje raznih veličina, dužina i materijala. Kukice mogu biti metalne, aluminijske, drvene, plastične ili od bambusa. Za razliku od pletenja gdje nam je izuzetno važno od kojeg materijala su pravljene jer o tome ovisi kako niti klize po iglama kod kukica nam je važnije kako je napravljen njen vrh tj. možemo li jednostavno zahvatiti nit s kojom radimo.

Veličina kukice naravno ovisi o niti s kojom radimo. Radimo li s tanjim nitima potrebna nam je tanja kukica. Za rad s jako debelim nitima koristimo i deblje kukice. Kod nas su oznake veličine kukice u milimetrima, a na koncu za pletenje najčešće piše koja veličina kukice se preporuča. Osim označavanja veličina u milimetrima postoje i oznake koje se koriste u američkom sustavu.

Pretplatite se na naš Youtube kanal i pogledajte naše video upute.