makrame

Makrame

Makrame je tehnika vezanja čvorova u uzorke i koristi se za izradu zidnih ukrasa, torbica, privjesaka, nakita, igračaka i ostalih unikatnih dekoracija. Neki smatraju da dolazi iz Kine, a neki iz arapskih zemalja, no proširili su je pomorci koji su je koristili za izradu ribarskih mreža. Popularna je gotovo jednako kao pletenje i heklanje. Danas sve češće možete naići na bajkovite makarame brendove. Jedan od njih je definitvno Stilin Designs.

 

Makrame kreativka brenda Stilin Designs

Daniela Stilin je kreativka čije ruke stoje iza branda Stilin Designs. Bavi se izradom ukrasnih i uporabnih predmeta za dom te odjevnih predmeta i modnih dodataka uz korištenje isključivo prirodnih, održivih i recikliranih materijala poput pamuka i vune. Proizvodi branda Stilin Designs su stopostotne rukotvorine koje odlikuju kvaliteta, originalnost i ekskluzivnost. Proizvode se rukama i iglama na način kako su se proizvodili stoljećima, ali odišu modernim dizajnom što ih čini poželjnima u suvremenim interijerima i odijevanju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stilin Designs (@stilin.designs)


Od proizvoda za dom najprepoznatljivije su zidne tapiserije, razni ukrasi, visilice za biljke te pleteni modni dodaci poput kapa, šalova i nakita. Vizija branda je stvoriti prepoznatljivu i održivu craft proizvodnju odjevnih i dekorativnih predmeta koristeći drevne tehnike na moderan način, cijeniti ručni rad i unikate te uporabom ekoloških materijala podići svijest o čuvanju okoliša.

Stilin Designs proizvode potražite na platformama za prodaju rukotvorina Etsy i Štand.hr

Tehnika izrade

Makrame je isključivo ručna tehnika i ne postoji strojna izrada. Prvo treba pripremiti špagu, odnosno izrezati je na potrebnu duljinu. Pravilo je da se odredi dužina macramea koji se želi plesti i to pomnoži s tri ili četiri. Prvim makrame čvorom treba zavezati uže za drvenu granu. Makrame se ne mora nužno plesti na nečem ravnom. Mogu se koristiti različiti oblici: metalni krugovi, zvijezde, trokuti, a i uže dolazi u različitim bojama. Ne pere se, već se s njega samo otrese prašina.  Savladavanje osnovnih čvorova sastavni je korak koji će vam pomoći da lakše shvatite složenije tehnike vezanja. Postoji nekoliko desetaka čvorova makrame koje možete naučiti, a ti čvorovi mogu biti jednostavni ili složeni.

Želite li se i sami okušati u izradi, pogledajte video i ne zaboravite zapratiti YouTube kanal Sveta Dressmaker