Heklana mrežica

Mustra (heklana mrežica) je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost, moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika heklanja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama heklanja te video tutorialima.

Šema : Heklana mrežica

šematski prikaz omogućuje vam uz pomoć simbola lakše razumijevanje izrade uzorka. U ovoj šemi koriste se simboli za lančić i visoki štapić.
mrezica-shema

Postupak izrade

Ovaj uzorak (mrežica) radi se tako da nametnete lančić neparan broj očica,

  1. red napravite tri lančića, a zatim do kraja reda ponavljate jedan lančić, jedan visoki štapić (završavate s visokim štapićem)

okrenete rad i ponavljate prvi red

Primjena

Kao i svaki drugi mrežasti uzorak pogodan je za ljetne i proljetne bluze, ali i za šalove i marame. Brzo se radi, ponavlja se stalno samo jedan red te nije potrebna velika koncentracija tijekom izrade.

Video lekcije

Za bolje razumijevanje posjetite naš Youtube kanal ili naučite heklani neki drugi predmet uz naše upute.