dupli bod

Dupli bod

Mustra je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost, moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak (dupli bod), a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Kod ovog rada je karakteristično što je dupli tj. može se razdvojiti i izgleda kao da ste pleli dva komada i spojili. Pogodan je za pasice na rukavicama, vestama, kapama i čarapama.

Ovaj uzorak radimo tako da nametnemo paran broj očica

  1. pletemo jednu očicu pravo, jednu prebacimo kao krivu i ponavljamo do kraja reda

Do kraja rada ponavljamo isti postupak.

Očicu prebacimo kao krivu tako da radnu nit držimo sa prednje strane rada, iglom zabodemo u očicu kao da ćemo raditi krivu, ali ju ne ispletemo nego samo prebacimo na drugu iglu. Prvu očicu u redu obavezno pletemo pravo s obzirom da zadnju trebamo samo prebaciti.

Kada ste gotovi s radom potrebno je napraviti elastični završetak.

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te našem Youtube kanalu.