pletene gulice

Pletene gulice

Uzorak pletene gulice jedan je od naizgled složenijih uzoraka. Kao i svaki rad sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja.  Jedino što trebate malo usavršiti je izrada navoja. S obzirom na zanimljivost uzorka i njegovu široku upotrebu valja se malo potruditi. Za probu napravite probni uzorak kako biste lakše mogli odrediti broj očica potreban za vaš rad.

Izrada uzorka: Pletene gulice

Nametnite paran broj očica. Zatim pletite:

1. red pletite jednu očicu pravo, drugu krivo do kraja reda .
2. red ispletite jednu očicu pravo, jednu krivo. Sada izradite GULICU. Do kraja reda ponavljajte : jednu očicu krivo, pravo, krivo, GULICA .
3. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
4. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
5. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
6. red ispletite jednu očicu pravo, jednu krivo, jednu pravo, jednu krivo. Sada izradite GULICU. Do kraja reda ponavljajte : jednu očicu krivo, pravo, krivo, GULICA .
7. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
8. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
9. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
Cijelo vrijeme ponavljajte postupak od 2. do 9. reda. Potrebno je da imate 9 redi GULICA.
GULICA se izrađuje tako da ispletete pravu očicu, ali ju ne skinete s radne igle već napravite jedan navoj, opet pravu očicu, navoj, pravu očicu. Sada očice s desne igle vratite na lijevu iglu. Provucite iglu kroz sve očice, zahvatite radnu nit i provucite. zahvatite radnu nit i provucite kroz očicu na desnoj igli ( kao da heklate ).

Zanimljivosti i upotreba

Pletene gulice su tradicionalni uzorak narodne nošnje. Čest je na pletenim čarapama. Može se umetnuti bilo gdje u radu. Pleteni ruksaci posebno su lijepi s tim uzorkom.

Video

Pratite video upute iz priloga i predivan uzorak gulica krasiti će i vaše odjevne predmete. Za ostale uzorke i tehnike pratite Youtube kanal te svoje radove objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet.