niti za pletenje i heklanje - Naslovnica

Niti za pletenje i heklanje

Niti kojima pletemo i heklamo nazivamo još vuna i konac. Ovisno o vrsti i namjeni rada biramo i vrstu niti s kojima želimo raditi.

Niti mogu biti vunene, pamučne, sintetičke kao i kombinacija istih. Razlikujemo vlakna životinjskog, biljnog i umjetnog porijekla. Za pletenje češće koristimo vunu, a za heklanje pamučni konac. To pravilo ne treba nužno slijediti jer prije svega odabir materijala ovisi o namjeni predmeta koji izrađujemo.

Vrste niti

Kod životinjskih vlakana razlikujemo:

Merino vuna – najkvalitetnija vuna koja potječe od  merino ovaca.

Crossbred vuna – to je vuna srednje kvalitete. Potiče od Crossbred ovaca koje su križanci između merino ovaca i ovaca s grubom vunom.

Vuna Ljame – Striženjem južnoameričke ljame, koju uzgajaju na visoravnima Anda, dobiva se tzv. ALPAKA VUNA. Nema lanolina, pa je mogu nositi i oni koji su inače alergični na vunu.

Mohair – je vuna od dlaka angorske koze. Odlikuje se dugom dlakom, tako da obrađena vuna od mohaira daje efekt krzna. Topla je i mekana, ima lijep svilenkast sjaj i prilično je izdržljiva. Često se miješa s ovčjom vunom i sintetikom.

Angora vuna – je dlaka angorskih kunića. Izvrsna za zimske pletene odjevne predmete.

Devina dlaka – dobiva se od donjeg sloja devinog krzna, izuzetno je mekana i predivne prirodne boje koja se rijetko boja u neku drugu boju osim njene prirodne, ponekad samo u tamnije smeđu.

Vuna nas zimi grije najbolje od svih materijala koji su u ponudi te ju koristimo za izradu kapa, šalova, đempera, rukavica i sličnih odjevnih predmeta.

niti za pletenje i heklanje - 1

Kod biljnih vlakana razlikujemo pamuk, lan i konoplju.

Biljna vlakna uglavnom su građena od celuloze, od koje je izgrađeno i drvo, papir i vata. Ona slabije griju, te nisu elastična.

Svila je životinjsko vlakno, jer se dobiva iz čahura dudovog svilca. Vlakna svile su izrazito glatka zbog čega sjaje. Po svojstvima su negdje između životinjskih i biljnih vlakana.

niti za pletenje i heklanje - 2

Sintetička vlakna poput akrilnih i poliamidnih su jaka vlakna otporna na gužvanje koja nemaju mogućnost upijanja vlage. Istodobno, sintetički materijali lagano se peru i brzo suše.

Prilikom kukičanja kupačih kostima ona su nam najbolji izbor.

Kod izrade svojih umjetničkih djela ne treba se ograničavati. Za izradu čvrstih korpi ili tepiha možete koristiti pamučnu tkaninu izrezanu na trake i spojenu u klupko. Za neke radove konop je najbolji izbor.

Meni najdraže je recikliranje plastičnih vrečica tako da od plastičnih vrečica izrezanih u trake spojim klupko te izrađujem torbe.

U svakom slučaju koju god vrstu niti izabrali i tehniku izrade koristili uživajte!

Pretplatite se na naš Youtube kanal i pogledajte naše video uratke.