svjetski dan Alzheimerove bolesti

Obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti uz modnu reviju rukavića by OZANA

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a vrhunac obilježavanja borbe protiv ove bolesti je 21. rujan, Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije, a demencije su od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašene javnozdravstvenim prioritetom, koji sa sveprisutnim starenjem stanovništva značajno utječe na niz zdravstvenih ishoda cjelokupne zajednice, a samim time i na sustave zdravstvene službe i skrbi. U organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i ove je godine svečano obilježen Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti.

Obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti uz modnu reviju rukavića by OZANA

Uvodnim govorom okupljene je pozdravila ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, prof. prim.dr.sc. Petrana Brečić koja je istaknula kako je Bolnica Vrapče potrebu za skrbi o oboljelima starije životne dobi prepoznala pred 70 godina kada je otvoren prvi psihogerijatrijski odjel u Hrvatskoj. U Klinici se danas primjenjuju sve suvremene metode liječenja oboljelih od demencija, a sukladno tome inicirana je i obnova Odjela psihogerijatrije čije se otvorenje očekuje tijekom iduće godine. Predstojnik Klinike za psihijatriju i voditelj Referentnog centra za Alzheimerovu bolesti i psihijatriju starije životne dobi Ministarstva zdravstva prof. dr. sc. Ninoslav Mimica naglasio je važnost suradnje zdravstvenog sustava i nevladinog sektora, a posebno u provedbi projekata koji su posvećeni brizi za osobe starije životne dobi i oboljele od demencije. U ime gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Tomislava Tomaševića, okupljenima se obratila zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Mirela Šentija Knežević koja je istaknula kako je mentalno zdravlje prepoznato kao jedan od prioriteta Grada Zagreba te kako će Grad u narednom periodu ulagati dodatna materijalna sredstva u promociji, prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja građana Zagreba. Skupu se obratila i prim.dr. Vera Katalinić Janković, specijalna savjetnica ministra za javnozdravstvenu zaštitu, izaslanica ministra zdravstva, prof. dr.sc. Vilija Beroša, koja je govorila o problematici demencija u širem kontekstu zdravstvenog sustava te zahvalila djelatnicima Klinike za psihijatriju Vrapče na dosadašnjem trudu u promociji borbe protiv Alzheimerove demencije. Nakon uvodnih pozdrava, program je nastavljen „malom modnom revijom rukavića“ pristiglih na Europsku nagradu za NAJ rukaviće te proglašenjem pobjednika natječaja. Rukaviće su na modnoj
reviji „nosili“ korisnici OZANE, mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te su svojom toplinom i entuzijazmom, u prekrasnom ambijentu ispred glavne zgrade Klinike za psihijatriju Vrapče, izmamili osmijeh i vedrinu svih okupljenih, za što su dobili dugotrajan pljesak.

nagrada
U ime OZANOVACA okupljenima se obratila voditeljica Štrikeraj café-a, Sandra Kerovec mag. educ.reh. Objasnila je kako je svima u OZANI važno da se mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama prepozna kao aktivne članove zajednice, koji ravnopravno pridonose društvu, između ostalog i pomaganjem drugim ranjivim skupinama. Prošlog su proljeća pokrenuli inicijativu „Isprepletimo ruke“, pletenja i kukičanja rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija koji olakšavaju nošenje s bolešću i skrb o oboljelima. Rukavići su šareni vuneni tuljci prepuni mekanih ukrasa koje oboljeli mogu istraživati prstima, povlačiti i opipati, što može stimulirati motoriku i spoznaju, vizualna su i taktilna stimulacija te mogu umanjiti stres, opustiti ih, okupirati i umiriti pružajući toplinu i utjehu. Do sada je podijeljeno više od 200 rukavića te su se korisnicima OZANE kroz njihov Štrikeraj cafe, u izradi pridružili mnogi pojedinci i organizacije. Nakon modne revije proglašeni su pobjednici Europske nagrade za NAJ rukaviće, koji je, inspirirana inicijativom Štrikeraj café-a pokrenula Fondacija European Wool Exchange. U ime fondacije, prisutnima se obratila Dora Kaszas.

EWE Fondacija (Europska razmjena vune) je filantropska zaklada, osnovana na Cipru, s ciljem bolje koordinacije mnogih udruga i grupa koje su u Europi zainteresirane za kružno gospodarstvo vune i njezin povratak u društvo kao dragocjenog resursa. Jedno od područja interesa fondacije je promocija pozitivnih učinaka pletenja i kukičanja na pojedinca i zajednicu.
Glavni cilj Europske nagrade za NAJ rukaviće 2022 bio je promicanje dobrobiti korištenja rukavića i poticanje njihovog korištenja na europskoj razini. Također, željelo se potaknuti kreativnost u njihovoj izradi te osigurati mnoštvo novih ideja za one koji ih izrađuju. Rukavići za natječaj pristigli su iz 12 zemalja Europe, tijekom natječaja izrađeno ih je ukupno 770 a od toga su 123 bila uključena u izbor. Predstavljeni su pobjednici u glavnoj kategoriji, prema izboru žirija, te u dodatnim kategorijama – izbor publike (online glasanje), NAJ rukavić koji je izradio muškarac te NAJmekši rukavić izrađen od čiste vune.

Svi rukavići koji su nastali tijekom nagradnog natječaja, kao i svi oni koji nastaju tijekom akcije „Isprepletimo ruke“ bit će donirani ustanovama koje brinu o oboljelima od Alzheimera i drugih demencija.