Dan Alzheimerove bolesti

Pletenim grafitima obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti

21. rujna obilježava se Svjetski Dan Alzheimerove bolesti . Procjenjuje se da više od 100.000 ljudi u Hrvatskoj živi s Alzheimerovom bolesti. U sklopu akcije Isprepletimo ruke Udruga OZANA je postavila vunene instalacije u Klinici za psihijatriju Vrapče. Te su na taj način vunenim grafitima obilježili Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Veliki rukavići za Svjetski dan Alzheimerove bolesti

” Četiri velika vunena rukavića s motivima godišnjih doba i puno detalja simbol su akcije Isprepletimo ruke. U akciji sudjeluju korisnici Udruge i Centra OZANA, te svi zainteresirani i okupljeni oko njihovog Štrikeraj caféa. Izrađuju pletene i kukičane rukaviće s ukrasima (također pletenim i kukičanim) za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je podijeljeno više od 30 rukavića. Akcija se nastavlja i dalje, sve dok za nju bude postojao interes i potreba.

Akcijom žele podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Četiri manje instalacije postavljene su na stupove Štrikeraj caféa, te na taj način čine vizualnu poveznicu između Referentnog centra za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Udruge i Centra OZANA, koji kroz aktivnosti Štrikeraj caféa pokreću društveno angažirane akcije, promovirajući na taj način sposobnosti i rad svojih korisnika, osoba s intelektualnim teškoćama i djecu s teškoćama u razvoju, i istovremeno ukazujući na određene društvene probleme. Do sada je podijeljeno više od 30 rukavića. Akcija se nastavlja i dalje, sve dok za nju bude postojao interes i potreba.
Veliki vuneni rukavići biti će izloženi do konca prosinca. Nakon toga biti će uklonjeni, oprani, preoblikovani u senzoričke dekice, koje također mogu olakšati skrb o oboljelima, i predani na korištenje Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče. ” – poručuju iz Centra OZANA.
Ukoliko imate potrebu za ovakvim rukavićem ili se želite uključiti u njihovu izradu, obratite se na strikeraj.cafe@centarozana.hr .