humanitarne svrhe

Pletenje i heklanje u humanitarne svrhe

Pletenje i heklanje u humanitarne svrhe hvale vrijedne su akcije u koje se uvijek uključi mnoštvo sudionika.  U današnje vrijeme kada smo sve više izolirani i sve manje možemo sudjelovati u raznim društvenim događajima, humanitarno pletenje je savršen način da se uključimo u društvo, ne osjećamo izolirano, kvalitetno provedemo vrijeme i pomognemo zajednici. Iznimno veliki odaziv je upravo s toga što svi malim dijelom možemo pridonijeti nečemu velikome. Na našim područjima ima puno društva kojima se možete priključiti. Uključivanjem u takve akcije pokazujete vlastitu nesebičnost, darujete vrijeme i dodatno se razvijate čineći dobro djelo. Osim toga heklanje i pletenje podižu raspoloženje , opuštaju , utječu na kognitivne funkcije, potiču kreativnost, razvijaju osjećaj pripadnosti.

Neke od grupa koje djeluju na našem području su :

Knit a Square a Croatia

čiji je osnovni cilj izraditi kvadrate, kape i igračke za bolesnu i napuštenu djecu država južne Afrike. Članovi grupe izrađuju kvadrate veličine 20*20 cm , štrikane ili heklane. Svaki kvadrat mora imati nit od 50 cm koja će služiti za spajanje.
Upletimo se

Akcijom „ Upletimo se „ nastoji se ljudima približiti široka lepeza dobrobiti štrikanja, te da istovremeno postanu dio mreže ljubavi i zajedništva. Prikupljeni kvadratići spajaju se u dekice koje se doniraju beskućnicima u gradu Zagrebu.

CRO hobice za Palčiće

Ako preferirate heklanje za razliku od pletenja pridružite se grupi izrada hobica za nedonoščad. Morate se pridržavati standarda koje možete pronaći na njihovoj fb grupi.

Osim što heklanje ima smirujući učinak na osobe koje se njime bave liječnici u Danskoj otkrili su da su prijevremeno rođene bebe koje su u svojim prvim danima uz sebe imale heklane hobotnice poboljšale svoje disanje, imale dobru razinu kisika u krvi tj. ukupno zdravstveno stanje im se poboljšalo. Nedonoščad prve dane života najčešće provodi u inkubatoru, ručicama se omotaju oko krakova i umire se.

Pletenje srcem 

Udruga koja djeluje u Beogradu, imaju široku lepezu radionica i projekata.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Naši prsti pravili a magičnom poštom širom Srbije @magical_mail_srbija poslali u svojim čarobnim paketima 📩📭 Ako želite da napravite paketić i obradujete neko dete sa smetnjama u razvoju i hroničnim bolestima, obavezno im se javite i oni će vam dati sve potrebne informacije 🎁 Takođe, ako želite da prijavite svoje dete za paketić, javite im se 💌 #pletenjesrcem #knittingwithheart #pletenje #heklanje #strikanje #pletenekape #heklanekape #deca #child #humanitarnaakcija #srbija #magicalmail #kids #friends #kapice #knitting #crochet #forchildren #togetherwecanmakeadifference #togetherwecandomore #magic #yarn #handmade #handcrafted #handknit #handcrochet #madewithlove #weneedeachother #wegrowtogether

Objavu dijeli Knitting with Heart (@pletenjesrcem)

Ako se teško priključujete pojedinim grupama , a i pak želite pomoći možete izrađivati čarape i donirati ih lokalnoj udruzi koja brine o beskućnicima. Ovih dana je Riječki centar za beskućnike poslao apel za donaciju donjeg rublja i čarapa.

Ako ste definitivno odustali od pletenja i heklanja materijal koji imate ili ste naslijedili možete donirati nekoj udruzi koja će ga korisno iskoristiti.  Moje mjesto pod suncem je projekt  dijaloga i udruge koji je osmišljen kako bi djeci lošijeg socio-ekonomskog položaja, koji žive u nepovoljnijim financijskim, odnosno životnim prilikama, osigurao poticajno okruženje u kojem bi imali priliku sudjelovati u aktivnostima koje im njihovi roditelji nisu u mogućnosti pružiti.